Logo Kien wit
Logo Kien
hoe kies ik de juiste verkoopmakelaar

Hoe kies ik de juiste verkoopmakelaar?

Wil je jouw huis verkopen en kun je daar wel wat hulp bij gebruiken? In 95% van de gevallen schakelen mensen een verkoopmakelaar in die hun huis voor de beste prijs kan verkopen. Er komt immers veel bij kijken als je jouw woning wilt verkopen en een verkoopmakelaar kan je hier uitstekend bij helpen. Maar hoe kies je de juiste verkoopmakelaar? En waar moet de makelaar precies aan voldoen? In dit artikel delen we een aantal tipd om de juiste verkoopmakelaar te kiezen.

Wanneer schakel je een verkoopmakelaar in?

Een verkoopmakelaar schakel je in zodra je zeker weet dat je jouw huis wilt verkopen. De verkoopmakelaar begeleidt de verkoop van je huis van A tot Z. Als verkoper hoef je je dus geen zorgen meer te maken over de verkoop van je woning.

Ben je in de tussentijd ook nog op zoek naar een nieuwe woning of heb je al één op het oog? Dan is het handig om een aankoopmakelaar in te schakelen om je te helpen bij de aankoop van je nieuwe woning. Een verkoopmakelaar en een aankoopmakelaar behartigen beide andere belangen: de verkoopmakelaar staat de verkoper bij om het huis voor de hoogste prijs verkopen, een aankoopmakelaar staat de koper bij en wil het huis voor een zo’n laag mogelijke prijs verkopen.

Wat doet een verkoopmakelaar?

Een verkoopmakelaar helpt je van A tot Z met het verkopen van je huis. Hij of zij zorgt ervoor dat je weinig omkijken hebt naar het verkoopproces en ontzorgt je op alle vlakken. Met zijn kennis en expertise haalt hij het maximale uit de verkoopprijs. En dat niet alleen, een aankoopmakelaar helpt je ook bij:

 • Het vaststellen van een goede vraagprijs
 • Voorleggen van een goede verkoopstrategie
 • Promotie van de woning op alle relevante kanalen middels foto’s en video’s
 • Zoeken naar potentiële kopers van de woning
 • Verzorgen van bezichtigingen en voeren van onderhandelingen
 • Opstellen van de koopakte en anatale noterariële en juridische zaken
 • Overdracht van de woning

Waarom een verkoopmakelaar inschakelen?

Anno 2022 is de huizenmarkt nog altijd oververhit. Woningen verkopen snel, dus waarom is een verkoopmakelaar nog nodig? Wel, het verkopen van je woning is en blijft voor een ‘buitenstaander’ een lastig proces met veel haken en ogen. Een makelaar weet precies hoe dit proces eruit ziet en wat er allemaal bij komt kijken. Hij of zij ontzorgt je op alle vlakken en staat gedurende het hele traject voor je klaar om antwoord te geven op je vragen. Daarnaast helpt een verkoopmakelaar je bij:

 • Een goede presentatie van de woning. Makelaars werken met fotografen die gespecialiseerd zijn in woningfotografie- of video, en weten precies hoe ze een woning in beeld moeten brengen. Daar komt bij dat ze ook 360 graden foto’s kunnen maken en sommige kunnen zelf een virtuele videotour van je huis maken.
 • Makelaars hebben een groot netwerk en weten precies hoe ze woningzoekenden moeten bereiken. Dankzij slimme analyses en jarenlange ervaring weten ze bijvoorbeeld hoe ze de doelgroep moeten targeten op social media en wanneer je een huis het beste online kunt plaatsen voor een goede zichtbaarheid.
 • Makelaar zorgen voor een effectieve verkoop- en marketingstrategie voor zowel online als offline kanelen. Ze werken dag en nacht aan een goede zichtbaarheid en spelen op een creatieve, orginale manier in op de behoeften van de doelgroep.
 • Ze zorgen ervoor dat je alleen serieuze bezichtigingen ontvangt. Er zijn veel mensen die uit nieuwsgierigheid je woning willen bekijken of nog geen serieuze koopplannen hebben. Ook kunnen ze de bezichtigingen uitvoeren.
 • En als laatste, maar misschien wel de belangrijkste reden: ze zorgen ervoor dat je de beste prijs voor je huis ontvangt. Ze onderhandelen namens jou over de vraagprijs om het beste bod te ontvangen. Dat doen ze niet alleen op basis van ervaring, maar het wordt ook cijfermatig onderbouwd.

Hoe kies ik de juiste verkoopmakelaar?

Je wilt natuurlijk de beste verkoopmakelaar in jouw omgeving inschakelen die jouw woning voor de beste prijs kan verkopen. Wat de juiste keuze is, is voor iedereen verschillend. Daarom geven we je een paar tips om de juiste verkoopmakelaar te kiezen.

Tip 1: Bedenk aan welke eisen de makelaar moet voldoen

Zet voor jezelf op papier waar je precies hulp bij wilt. In principe werkt het zo dat een verkoopmakelaar het hele verkooptraject voor jou uit handen neemt, maar in overleg kun je altijd bepaalde taken zelf op je nemen. Verder is het belangrijk om na te denken over de bereikbaarheid en ervaringen van de makelaar. Wil je een ervaren makelaar of maakt dit voor jou niet uit? Moet de makelaar in het weekend of in de avonden bereikbaar zijn? Zet al je wensen voor jezelf op een rijtje.

Tip 2: Vergelijk een aantal verkoopmakelaars met elkaar

Zodra je op zoek gaat naar een verkoopmakelaar, kom je heel wat partijen tegen. Om een goede keuze te maken is het handig om de verkoopmakelaars te vergelijken op bijvoorbeeld verkoopmakelaarkosten.nlmakelaarwijzer.nl of wieisdebestemakelaar.nl. Op deze sites kun je onder andere meer vinden over wat een makelaar voor je kan betekenen en wat ze hiervoor rekenen. Zo kun je heel makkelijk prijzen vergelijken en kijken welke verkoopmakelaar het beste bij jou past.

Tip 3: Kijk of de makelaar aangesloten is bij een brancheorganisatie

Een goede verkoopmakelaar is aangesloten bij een branchevereniging. In Nederland hebben we drie grote brancheverenigingen in de makelaardij: VBO makelaars, VastgoedPro en de Nederlande Vereniging van Makelaars (NVM). De NVM is de grootste belangenvereniging van Nederland en een verkoopmakelaar die hierbij is aangesloten biedt jou de beste kwaliteit en zekerheid van een goede service.

Tip 4: Vraag naar ervaringen in je omgeving

Je hebt vast in je omgeving vrienden, familie, buren of collega’s die ervaring hebben met makelaars in jouw omgeving. Vraag hen eens naar welke partij zij hebben ingeschakeld en wat hun ervaringen daarmee waren. Dit levert veelal waardevolle informatie op.

Tip 5: Zoek online reviews

Tegenwoordig laten we overal onze ervaringen achter, dus ook over makelaars. Online kun je zoeken naar de potentiële verkoopmakelaars op jouw lijstje en de ervaringen van andere klanten lezen. Je kunt gewoon Googlen op de naam van de partij of op Funda kijken.

Tip 6: Bekijk de website en social media kanalen

Bijna alle organisaties beschikken tegenwoordig over een website en social media kanalen. Neem een kijkje op de website van potentiële verkoopmakelaars en lees je goed in. Op social media kun je kijken naar berichten hoe de makelaar zich uit en of de content je aanspreekt. Krijg je er een positief gevoel bij? Dan is de kans groot dat het een goede verkoopmakelaar voor jou is.

Maak kennis met KIEN

De verkoopmakelaar in de omgeving van Assen

Meer informatie
hoe vind ik de juiste verkoopmakelaar

Een huis verkopen in de omgeving van Assen? Dan ben je bij KIEN Wijkmakelaar aan het juiste adres! Wij kunnen je helpen bij het verkopen van je huis in de omgeving van Assen. Wij kennen de omgeving als geen ander en behartigen altijd jouw belangen. Wij nemen alle zorgen op ons en adviseren je bij elke stap in het proces.