Logo Kien wit
Logo Kien
huis laten taxeren

Ik wil mijn huis laten taxeren: hoe werkt dit en wat kost het?

Wil je een huis kopen, verkopen of een hypotheek oversluiten? Dan is het handig – en nodig – om te weten hoeveel je huis waard is. Om dit te bepalen is het van belang om je huis te laten taxeren. In dit artikel vertellen we je meer over hoe dit precies werkt, waarom het belangrijk is en hoeveel het kost.

Wat is een taxatie?

Een taxatie is een waardebepaling van je woning door een beëdigde taxateur. Dit is belangrijk voor wanneer je een huis wilt kopen, verkopen of verzekeren. Diegene die de taxatie uitvoert wordt de taxateur genoemd en legt de waarde van je woning vast in een taxatierapport.

Wat is een taxatierapport?

In het taxatierapport wordt de waarde van je huis zo precies mogelijk vastgelegd door een onafhankelijke taxateur. De taxateur mag zelf niet betrokken zijn bij de koop of verkoop van de woning. Een taxatierapport is nodig voor het verkrijgen van een hypotheek en wordt door de hypotheekaanbieder gevraagd als bewijs voor de werkelijke waarde van de woning.

Een taxateur legt onder andere het volgende vast in een taxatierapport:

  • De ligging en omgeving van de woning
  • Oppervlakte en inhoud
  • Indeling van de woning
  • De onderhoudstoestand van zowel de binnen- als buitenkant
  • Update van het bestemmingsplan
  • Controle met gegevens uit het Kadaster

Waarom je huis laten taxeren?

Er kunnen verschillende redenen zijn om je huis te laten taxeren. Een paar verschillende situaties waarin je een taxatie van je huis nodig hebt:

Huis kopen

Indien je een woning wilt kopen is een taxatie in veel gevallen verplicht, behalve bij een nieuwbouwwoning. Een hypotheekverstrekker wil namelijk graag weten of de investering die je gaat doen verstandig is, zodat ze zonder zorgen je een hypotheek kunnen verstrekken. De waarde van de woning wordt door een onafhankelijke taxateur vastgesteld en bepaald de huidige marktwaarde – dit bedrag mag je voor 100% financieren bij de bank. De overige kosten moet je zelf betalen.

Daarnaast kan een taxatie ook erg handig zijn voor de onderhandeling wanneer je een huis wilt kopen. Je bent dan op de hoogte van alle plus- en minpunten van het huis en zo kun je een goed bod uitbrengen.

Huis verkopen

Een taxatie kan ook van toegevoegde waarde zijn wanneer je besluit om je huis te verkopen. De waarde die bepaald is door de taxateur geeft je een goede houvast om een redelijke verkoopprijs te bepalen.

Huis is meer waard geworden

Een taxatie kan je helpen om aan je hypotheekverstrekker aan te tonen dat je huis meer waard is geworden. Als blijkt uit het taxatierapport dat je huis meer waard is geworden, kan je risico-oplsag naar beneden. De bank is namelijk bereid om je rente te verlagen omdat je jouw hypotheek sneller kunt aflossen van de opbrengst, indien je huis verkocht moet worden.

Verbouwen

Als je jouw woning wilt gaan verbouwen is het mogelijk om je hypotheek te verhogen. De bank wil dan, net zoals bij het kopen van een woning, graag exact weten wat je woning waard is om er zeker van te zijn dat je woning het waard is om meer hypotheek te geven.

Hypotheek oversluiten

Als je wilt overstappen naar een andere hypotheekverstrekker is het soms ook nodig om de waarde van het huis te bepalen. Als je hypotheek lager is dan 60% van je WOZ-waarde, kun je bij sommige banken ook met deze waarde een hypotheek oversluiten. Wanneer je hypotheek hoger is of de bank geen WOZ-waarde accepteert, is het nodig om je huis te laten taxeren door een onafhankelijke taxateur.

Wat heb ik nodig om mijn huis te laten taxeren?

Om je huis te laten taxeren heb je een geregistreerde taxateur nodig. Om de professionaliteit en kwaliteit van de taxateur te garanderen is het Nederlands Register Vastgoed Taxateurs (NRVT) in het leven geroepen. Als een taxateur voldoet aan de gestelde eisen wordt die het het NRVT toegevoegd en Register Taxateur genoemd.

Verder is het belangrijk dat de taxateur onafhankelijk is – hij of zij mag niet betrokken zijn bij de koop of verkoop van de woning. De taxateur moet binnen een bepaalde afstand van de woning gevestigd zijn en veel kennis hebben van de lokale woningmarkt om tot een goed oordeel te kunnen komen. Je kunt bij de taxateur zelf checken of de woning in zijn gebied valt.

Hier let de taxateur op

Een goede taxateur let op verschillende punten van de woning. Zo let de taxeteur onder andere op:

  • De basisinformatie van de woning: wat voor type woning is het en uit welk bouwjaar komt het? Is het bijvoorbeeld een appartement, eensgezinswoning of een villa? Wat is de staat van de woning en is het goed onderhouden? Wat is de staat van de grond waar het huis opstaat? En wat is de inhoud en oppervlakte van het huis?
  • Alle extraatjes: heeft het huis bijvoorbeeld zonnepannelen, dubbel glas of een groen energielabel? Van welke materialen is er tijdens de bouw gebruik gemaakt, bijvoorbeeld kunstof kozijnen of juist van hout? Heeft het een grote tuin, balkon, garage of eigen oprit? En wat zijn de rechten en plichten rondom het huis, is er bijvoorbeeld sprake van erfpacht?
  • De omgeving: voor hoeveel zijn de woningen in de omgeving de laatste tijd verkocht? Hoe ziet de omgeving er momenteel uit en liggen er nog plannen die invloed kunnen hebben op de waarde van de woning? Denk bijvoorbeeld aan de komst van een snelweg of spoor nabij het huis. Ook kijkt de taxateur naar de bereikbaarheid en voorzieningen in de buurt.

Taxatiekosten: hoeveel kost een taxatie?

De exacte taxatiekosten verschillen per taxatiebureau en makelaar. De prijzen staan niet vast en zijn soms nog onderhandelbaar, maar over het algemeen kost een taxatie tussen de €500 en €1000. Dit is afhankelijk van het aantal uren dat een taxateur aan de taxatie en het taxatierapport kwijt is.

Soms worden de taxatiekosten ook vastgesteld aan de hand van een promillage van de getaxeerde waarde van je woning. Hoe hoger de waarde van je woning, hoe hoger de kosten voor een taxatie. Maar tegenwoordig komt dit nog zelden voor en werken veel taxateurs met een vast tarief. Je weet dus van te voren precies wat de taxatiekosten van je woning zijn. En ook handig om te weten, deze kosten zijn fiscaal aftrekbaar.

Huis laten taxeren via KIEN

Ben je op zoek naar een taxateur in de omgeving van Assen of Haulerwijk? De Register Taxateur van KIEN helpt je graag verder. Wij werken in een gebied van maximaal twintig kilometer rondom onze kantoren in Assen en Haulerwijk. We weten wat er speelt in de lokale woningmarkt en kunnen op die manier tot een goed oordeel komen.