Je huis verkopen is een belangrijk moment in je leven. Zeker als je dit voor de eerste keer doet. Er komt veel bij kijken en daarom is het belangrijk dat je van te voren precies weet waar je aan toe bent. De eerste acties moet je namelijk al in gang zetten terwijl je woning nog niet eens te koop staat! In dit artikel vertellen we je wat er allemaal bij komt kijken als je jouw huis gaat verkopen.
Het verkopen van je huis met of zonder makelaar
Allereerst is het belangrijk om voor jezelf te bepalen of je jouw huis wilt verkopen met of zonder makelaar. Een makelaar kan je helpen met alle stappen die je moet ondernemen om je woning te verkopen. Zij ontvangen een klein percentage van de verkoopprijs (ook wel courtage genoemd). Voor veel mensen is dit bedrag de moeite meer dan waard, aangezien het verkoopproces zeer tijdrovend is als je dit zelf doet. Het is dus goed om een afweging te maken of het jou dit waard is.
Of je nu kiest om een makelaar in te schakelen of om zelf je huis te verkopen, hieronder lees je precies wat je moet doen als je jouw huis wilt verkopen.
Huis te koop zetten: hoe werkt dat?
Het verkoopproces van een woning bestaat uit drie belangrijke fases:
- De voorbereiding: wat is mijn huis waard en welke verkoopprijs is haalbaar?
- De verkoopfase: hoe snel kan ik mijn woning verkopen en wat is de beste manier?
- En de overdracht: opstellen van de koopakte, de laatste inspectie en de leveringsakte.
De voorbereiding
De voorbereiding begint op het moment dat jij besluit om je huis te verkopen. Van belang is dat je op dit moment het een en ander in kaart gaat brengen. Zo is het belangrijk dat je:
De waarde van je huis bepaald voor een goede vraagprijs
Kijk om te beginnen eens rond op huizensites, zoals Funda, Huislijn of Jaap. Zoek naar soortgelijke huizen in jouw buurt en kijk naar de vraagprijs. Daarna kun je bij één of meerdere makelaars een gratis waardebepaling aanvragen. Zij kunnen je een concreet beeld van de huidige verkoopwaarde van jouw woning geven.
Een definitief energielabel regelt
Tegenwoordig is het voor bijna alle woningen verplicht om ze te voorzien van een energielabel om de toekomstige eigenaren te informeren over de energiezuinigheid van het huis.
Je huis verkoopklaar maken
Om je huis verkoopklaar te maken is het belangrijk om te weten waar potentiële kopers precies op letten. Je krijgt maar één keer de kans om een goede eerste indruk te maken en dat wil je uiteraard. Geef bijvoorbeeld de woonkamer een grondige make-over, zorg voor een blinkend schone keuken en badkamer en besteed aandacht aan de tuin.
Je huis gaat promoten
Nadat je jouw woning verkoopklaar hebt gemaakt is het tijd om je huis op beeld vast te leggen met foto’s of video’s. Dit beeldmateriaal kun je weer gebruiken voor brochure’s, advertenties op social media en natuurlijk op huizensites als Funda. Voor als je jouw huis zelf gaat promoten is het belangrijk dat je hier de benodigde skills en netwerk voor hebt. Heb je dit niet? Geen paniek! Daarom neemt meer dan 95% een makelaar in de arm.
De verkoopfase
Als je woning eenmaal online staat en de promotie is in gang gezet, dan is het tijd voor de volgende fase: het verkooptraject. In deze fase komen geïnteresseerde kopers jouw huis bezichtigen en ga je onderhandelen over de verkoopprijs van je huis.
Bezichtigingen
Als je een makelaar hebt ingeschakeld hoef jij je hier geen zorgen over te maken. De makelaar plant alle bezichtigingen in en kan namens jou onderhandelen met de verschillende belangstellenden. Als je de bezichtigingen zelf inplant moet je er rekening mee houden dat dit veel tijd kost. Ook kun je kritische vragen verwachten van geïnteresseerde kopers over je woning, zeker als ze zelf een aankoopmakelaar meenemen tijdens een bezichtiging. Daarom is het handig om van te voren alle sterke en zwakke punten van je huis op papier te zetten, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
De onderhandeling
Na de bezichtigingen zijn er hopelijk nog steeds een aantal geïnteresseerde in je woning en brengen ze een bod uit. Het is handig om van te voren een minimale verkoopprijs te bepalen. De verkoopmakelaar kan je hier goed bij adviseren, die weet immers waarvoor vergelijkbare woningen in de buurt zijn verkocht. Naast de onderhandeling over de prijs is dit tevens de mogelijkheid om te onderhandelen over andere details van de woning. Denk aan het laten staan van meubels of wat water bij de wijn doen betreft de overdrachtsdatum.
De overdracht
Na wat onderhandelingen is het zover: je bent het eens geworden over de verkoopprijs. Dan is nu de tijd aangebroken waarin je de koopakte op gaat stellen. Hierin staan alle gemaakte afspraken met de koper. Denk aan de verkoopprijs en zaken die worden overgenomen zoals vloeren of gordijnen.
Is de koopakte door beide partijen getekend? Dan kan de koper de financiering voor het huis in orde maken. Als dit gelukt is krijgt de koper altijd nog een laatste inspectie door het huis voordat de notaris de verkoop daadwerkelijk rond maakt. En zodra de leveringsakte is getekend kunnen de sleutels overhandigd worden aan de nieuwe bewoners.