Logo Kien wit
Logo Kien
waar op letten kopen huis

Waar moet ik op letten bij het kopen van een huis?

Waar moet ik op letten bij het kopen van een huis?

Ben je van plan om een huis te kopen? Dan is het belangrijk om niet alleen op je gevoel af te gaan. Naast dat het gevoel natuurlijk goed moet zijn, zijn er nog veel meer zaken waar je rekening mee moet houden. In dit artikel delen we een paar belangrijke tips waar je op moet letten bij het kopen van een huis.

Tip 1: weet hoeveel je kunt lenen

Voordat je jouw zoektocht begint naar een nieuwe woning is het handig om vooraf inzicht te hebben in je financiële mogelijkheden. Als je weet hoeveel je kunt lenen, kun je gerichter naar huizen zoeken en voorkom je teleurstelling achteraf. Het zou vervelend zijn als je er te laat achter komt dat je het huis waar je verliefd op bent geworden, niet kunt betalen. Plan daarom voordat je huizen gaat bezichtigen een hypotheekgesprek in om te kijken wat je maximaal kunt lenen en welke hypotheekvorm het beste bij je past.

Tip 2: bereid je goed voor bij een bezichtiging

Als je van plan bent om een huis te kopen is het handig om van te voren een paar vragen op te schrijven die je wilt stellen. Zorg er daarnaast voor dat je ook pen en papier meeneemt voor tijdens de bezichtiging. Zo weet je zeker dat je belangrijke informatie over het huis niet vergeet. Neem de tijd tijdens een bezichtiging en ga rustig je checklist af. Een voorbeeld van hoe je checklist tijdens een bezichtiging eruit kan zien:

  • De omgeving; hoe ziet de buurt eruit, de straat en de mensen die je ziet lopen? Wat voor voorzieningen zijn er in de buurt?
  • De buitenkant van het huis; in wat voor staat is de woning? Is het goed onderhouden of moet er nog heel veel aan gebeuren?
  • Binnenkant van het huis; wat is de staat van de binnenkant? Is het goed onderhouden? Is de indeling logisch?

Maak tijdens een bezichtiging wel onderscheidt in zaken die je kunt veranderen en dingen die je niet kunt veranderen. Een keuken of vloer die niet naar je smaak is, kun je makkelijk veranderen. Op je toekomstige buren of omgeving heb je meestal geen invloed.

Tip 3: bekijk altijd meerdere huizen

Als je op zoek bent naar een woning ben je natuurlijk op zoek naar je droomhuis. Toch is het heel goed om ook huizen te bekijken die wellicht niet je eerste keuze zijn. Bekijk bijvoorbeeld woningen in verschillende prijsklassen en omgevingen. Zo kun je alle woningen goed met elkaar vergelijken en weet je zeker dat je straks de juiste keuze maakt. Wel is het handig om van te voren te bepalen of je bestaande huizen of nieuwbouw gaat bezichtigen. Tussen het kopen van een nieuwbouw woning of een bestaande woning zit namelijk nog wel wat verschil. De bezichtigingen van nieuwbouw gaan wat anders in zijn werk en het afsluiten van een hypotheek ook. Wil je toch beide mogelijkheden met elkaar afwegen? Lees je dan goed in wat er komt kijken bij beide opties.

Tip 4: onderzoek de mogelijkheden van het huis

Elk huis heeft zo zijn eigen voor- en nadelen. Let daarom goed op welke dit zijn en schrijf ze eventueel op om later een goede keuze te kunnen maken. Kijk hiervoor naar jouw huidige situatie; past deze bij de woning en de omgeving daarvan? Maar denk ook aan je toekomstplannen. Met hoeveel personen kun je uiteindelijk in de woning leven, en wat zijn de mogelijkheden van op- of uitbouw?

Tip 5: let op verborgen gebreken

Het is raadzaam om je toekomstige huis aan een grondig onderzoek te onderwerpen om verborgen gebreken te achterhalen. Zo voorkom je dat je een huis koopt waar ‘iets’ mee is. Denk bijvoorbeeld aan een verstopte afvoer, een lekkend dak of een rottende betonmuur. Daarom is het handig om een bouwkundige keuring te laten uitvoeren. Een bouwkundige weet precies waar hij of zij moet kijken en kan eventuele gebreken goed opsporen.

Tip 6: verken de omgeving

Zoals we bij tip 2 al zeiden; verken de omgeving van je toekomstige woning goed. Hier kun je namelijk weinig aan veranderen. Rijd op verschillende tijdstippen langs het huis en verken de omgeving goed. Kijk hoe druk het is in de avond of in het weekend en scan de mensen in de omgeving om een indruk te krijgen van de buurt. Daarnaast krijg je ook een goed beeld van de verkeersdrukte en mogelijke overlast van bijvoorbeeld jongeren. Daarnaast is het ook handig om op alle voorzieningen in de buurt te letten; is er een school aanwezig, een sportschool, een supermarkt etc.

Tip 7: wees er snel bij!

Het is je waarschijnlijk niet onbekend, en zeker niet als je al even op zoekt bent naar je droomwoning, de huizenmarkt gaat momenteel razendsnel. Het komt tegenwoordig vaak voor dat er meer belangstelling is voor een woning, dan er bezichtigingsmomenten zijn. Maak daarom gelijk een afspraak voor een bezichtiging, voordat je je kans misloopt. Dat zou zonde zijn!

Tip 8: breng het juiste bod uit

Voor als je jouw droomhuis hebt gevonden is het tijd om de verkoper te laten weten dat je geïnteresseerd bent. Het is tijd om een bod uit te brengen op je mogelijk nieuwe woning. Belangrijk is daarbij dat je niet direct het maximale biedt, want zo blijft er geen ruimte over om te onderhandelen. Ga bij jezelf na wat jij het huis waard vindt en houd daarbij de toekomstige kosten in gedachten. Je kunt ook altijd overleggen met je aankoopmakelaar over het juiste openingsbod.

Tip 9: maak geen overhaaste beslissingen

Er is momenteel sprake van een krappe woningmarkt; de vraag is groter dan het aanbod. Tijdens een bezichtiging ben je vaak niet de enige en ook als je een bod uitbrengt zijn er hoogstwaarschijnlijk veel meer kapers op de kust. Maar laat je niet gek maken door de oververhitte huizenmarkt. Breng een bod uit die bij jouw financiële situatie past en bied nooit meer dan dat je aan kan. Het kopen van een huis is vaak een emotioneel proces, waar we vaak onze emoties laten leiden in plaats van rationele beslissingen maken. Natuurlijk niks mis mee, zolang ze maar geen miskoop tot gevolg hebben.

Tip 10: Schakel een makelaar in

Een makelaar kan je helpen bij het aankoopproces en je advies geven over elke vraag die je hebt. Vaak weten ze je alles te vertellen over het huis en de omgeving, zodat je geen verrassingen tegenkomt na de aankoop. Ze kunnen je helpen met een eerlijke prijs te bepalen voor het huis, hoe je een onderhandeling moet voeren of je in contact brengen met een bouwkundige om gebreken op te sporen. Zoek bij voorkeur een aankoopmakelaar die aangesloten is bij de NVM. Deze makelaar behartigt jouw belangen en niet die van de verkoper.

Bij KIEN helpen we je graag bij de aankoop van een huis. Je kunt vrijblijvend contact met ons opnemen door je gegevens achter te laten, dan bellen wij je zo snel mogelijk.