Logo Kien wit
Logo Kien

Huizenbezitters hebben de luxe om verhuisplannen uit te stellen

Door de krapte op de huizenmarkt zijn woningeigenaren minder geneigd om hun huis te koop te zetten. Dat er een betaalbare en geschikte nieuwe woning is, is de zekerheid waar doorstromers naar zoeken voordat ze hun eigen woning te koop zetten.

Dat blijkt uit de maandrapportage van woningverkoopsite Funda. In het rapport staat dat nog geen kwart van de doorstromers liever eerst verkoopt voordat ze een ander huis kopen. Daarmee is sprake van een dalende trend als het gaat om de intentie om huizen te koop te zetten.

Vicieuze cirkel

De huidige krapte op de woningmarkt creëert een probleem aan vraagzijde, maar ook aan de kant van het aanbod. Verkopers zijn bang dat wanneer ze hun woning te koop aanbieden, ze snel uit huis moeten en zelf niet een geschikt woning terug kunnen vinden. Om deze reden blijft het aanbod achter en kom je in een vicieuze cirkel terecht.

De maandelijkse vertrouwensindex van Funda geeft aan dat het verkoopvertrouwen in april stabiel hoog is, terwijl de koper veel vertrouwen verliest. Het aantal te koop staande woningen en het aantal zoekopdrachten nam in april licht af in vergelijking met een maand eerder. Dat terwijl de concurrentie per beschikbare woning ten opzichte van maart juist groter werd.

 

Bron: Funda – De Telegraaf