Logo Kien wit
Logo Kien

NVM rapport: Woningaanbod neemt verder af

De woningmarktcijfers van het tweede kwartaal van 2021 zijn begin juli gepubliceerd door de NVM. Daaruit blijkt dat het woningaanbod verder afneemt in 2021. Schaarste in het aanbod en het stijgende percentage overbiedingen zorgen ervoor dat er wederom forse prijsstijgingen waren: in het tweede kwartaal van 2021 schoot de gemiddelde verkoopprijs van een bestaande woning naar 410.000 euro. Kijken we naar de gemiddelde verkoopprijs in 2e kwartaal van 2020, dan is dit een stijging van bijna 20%.

Krapte-indicator

Bij de NVM hebben ze een krapte-indicator ontwikkeld. Deze geeft aan uit hoeveel huizen mensen gemiddeld kunnen kiezen. In het tweede kwartaal van 2021 kwam de krapte-indicator uit op 1,4. Dat betekent dat kopers uit minder dan twee huizen konden kiezen. Ter vergelijking: een jaar geleden was de krapte-indicator 2,6. Ook al niet veel keuze, maar toch net wat meer dan nu.

“Op de woningmarkt is het gekte alom en zolang de politieke agenda niet aansluit op de realiteit blijft de markt zo krap als hij nu is. De ‘fear of missing out’ is heel groot. In die markt doen onze NVM-makelaars hun uiterste best om hun opdrachtgever te helpen: de woningbezitter óf de woningzoekende”, aldus NVM-voorzitter Onno Hoes.

Stijgende belangstelling voor Noord-Nederland

Door het vele thuiswerken in 2020 en de corona pandemie in het algemeen, is er bij veel mensen een knop omgegaan als het gaat om het kiezen van een locatie. Werken kan immers ook op locatie, zo hebben we ondervonden. Dus waarom niet de rust en ruimte van Noord-Nederland opzoeken?

Dat inzicht ziet de NVM terug in de cijfers. In een deel van Noord-Nederland zijn de verkoopprijzen t.o.v. tweede kwartaal 2020 gestegen tot 30%: de vraag is flink toegenomen, waardoor er ook flink wordt overboden.

Lees het volledige rapport op de website van de NVM.