Logo Kien wit
Logo Kien

Huis laten taxeren in Assen

Gefeliciteerd, je hebt een huis gekocht in het de regio Assen! Grote kans dat je hypotheekverstrekker een taxatierapport nodig heeft om alles rond te maken. En daar komt KIEN wijkmakelaar in beeld. Onze wijkmakelaar in Kloosterveen is namelijk ook Register Taxateur. Niet alleen weet hij alles van de huidige woningmarkt, ook kent hij de wijk als geen ander. Deze factoren spelen mee in de uiteindelijke taxatie.

Taxatie bij het kopen van een huis

Ga je een huis kopen, dan leen je een flinke som geld bij een hypotheekverstrekker of een bank. Zij willen graag precies weten wat het huis waard is. Je huis dient namelijk als onderpand van het geleende bedrag. Ze willen graag weten of de waarde van het huis overeenkomt met de lening die jij aanvraagt. Daarom vragen de hypotheekverstrekkers en banken de kopers van een huis om een taxatie te laten uitvoeren door een taxateur. Met ons gevalideerde taxatierapport kun jij vervolgens de hypotheek afsluiten die je nodig hebt.

WOZ-waarde versus marktwaarde

De hoogte van de taxatie kan afwijken van de WOZ-waarde. De WOZ-waarde is namelijk samengesteld vanuit een algoritme, gebaseerd op gegevens uit het verleden. Een taxatie, en daarbij een taxatierapport, is altijd maatwerk. Er wordt gekeken naar jouw specifieke huis. Hierdoor kan er een verschil zijn tussen de marktwaarde vastgesteld door de taxateur en de WOZ-waarde.

Taxatierapport

De taxatie wordt uitgevoerd door een onafhankelijke taxateur. Tijdens de taxatie wordt er op verschillende zaken gelet om de uiteindelijk marktwaarde in te schatten. Deze zaken zijn in drie onderdelen in te delen: de staat van het huis, de gegevens van het huis en de markt.

Algemene gegevens van het huis

Een aantal zaken zijn al in kaart te brengen voordat dat de taxateur langs is geweest. Denk bijvoorbeeld aan het bouwjaar, het type huis, het aantal vierkante meters, de ligging van het huis en de eventuele tuin en de omgeving. Deze statistische gegevens zijn een belangrijk onderdeel van het taxatierapport.

De staat van het huis

Uiteraard is het ook zaak om de bouwkundige staat van het huis in kaart te brengen. Wat is het energielabel van de woning? Zijn er energiebesparende maatregelen genomen in het huis, die wellicht invloed hebben op de waarde van het huis? Of moet er nog iets gebeuren aan het huis, waardoor het eerder als ‘klushuis’ gedefinieerd kan worden?

De woningmarkt

De bovenstaande gegevens worden altijd in relatie tot de huidige woningmarkt bekeken. Hoe de woningmarkt ervoor staat, heeft invloed op de waarde van de taxatie. Is er veel vraag naar een bepaald type huis, maar weinig aanbod? Dan kan het zijn dat de taxatie hoger uitvalt dan je verwacht.

Taxatie door Register Taxateur

Om kwaliteit te waarborgen, is de stichting het Nederlands Register Vastgoed Taxateurs (NRVT) in het leven geroepen. Taxateurs zijn op persoonlijke titel geregistreerd bij de stichting. Voordat een taxateur wordt toegelaten tot het register, dient hij te voldoen aan strenge eisen. Deze eisen zijn nodig om de professionaliteit en kwaliteit van de taxateurs te garanderen. Taxateurs die in het NRVT zijn toegevoegd, worden Register Taxateurs genoemd.

Ook Jorrin Mulder, de KIEN wijkmakelaar in Kloosterveen, is Register Taxateur. Ook hij wordt regelmatig getoetst door de NRVT, om ervoor te zorgen dat hij aan alle eisen voldoet. Een taxatie door de KIEN wijkmakelaar staat hierdoor gelijk aan kwaliteit.

Wat is jouw huis waard?

Ben je toe aan een taxateur die het net even anders doet? Een ervaringsdeskundige die bovendien alle details van jouw wijk kent? Altijd voor jouw belangen staat en direct benaderbaar is? Dan ben je toe aan KIEN wijkmakelaar Kloosterveen.

Vraag je taxatie gemakkelijk aan via het onderstaande formulier van de NWWI.