Logo Kien wit
Logo Kien
hoe kies ik de juiste aankoopmakelaar

Hoe kies ik de juiste aankoopmakelaar?

Wil jij een huis kopen en kun je daar wel wat hulp bij gebruiken? Dan kan het inhuren van een aankoopmakelaar een goede keuze zijn. Het hele aankoopproces kan tenslotte best gecompliceerd zijn en een aankoopmakelaar kan je helpen bij elke stap die je neemt. Maar hoe kies je de juiste aankoopmakelaar? En waar moet de makelaar precies aan voldoen? In dit artikel delen we een aantal tips om de juiste aankoopmakelaar te kiezen.

Wanneer schakel je een aankoopmakelaar in?

Er zijn twee momenten waarop je kunt overwegen om een aankoopmakelaar in te schakelen.

  • Je bent op zoek naar een nieuwe woning en je wilt graag ondersteuning vanaf het eerste moment. De aankoopmakelaar kan je begeleiden tijdens het hele traject en helpt mee met het zoeken naar een huis.
  • Je hebt zelf al een woning gevonden en je wilt er graag een expert bij hebben die je tijdens het verdere traject helpt.

Zit je zelf krap bij tijd en weet je niet goed waar je moet beginnen? Dan raden we je aan om vanaf het eerste moment een aankoopmakelaar in te schakelen.

Wat doet een aankoopmakelaar?

Een aankoopmakelaar behartigt te belangen van jou als koper en neemt het gehele aankooptraject uit handen. Een makelaar kan veel verschillende zaken voor je regelen en samen spreek je af wat de makelaar precies voor je gaat doen. Een aankoopmakelaar kan het volgende voor jou betekenen:

  • Meehelpen zoeken naar een nieuwe woning en je op de hoogte houden van het nieuwste aanbod.
  • Gaat mee naar bezichtigingen en kan je behouden voor valkuilen.
  • Bepaald de waarde van de woning, voordat je een bod uit gaat brengen.
  • Controleert de juridische aspecten en checkt de bouwkundige staat.
  • Brengt een bod namens jou uit en voert de onderhandelingen met de verkoopmakelaar.
  • Controleert alle overeenkomsten en helpt bij het zoeken van een hypotheekadviseur.

Waarom een aankoopmakelaar inschakelen?

Vaak als je zelf een huis gaat bekijken en je enthousiast bent, vergeet je te kijken naar belangrijke details. Je kijkt als het ware met een roze bril op: problemen die er zijn worden in jouw ogen kleiner of zijn soms helemaal niet zichtbaar. Een aankoopmakelaar laat zich niet leiden door emoties en kijkt met een zakelijke blik naar de woning. Hij of zij kan de woning op waarde schatten en let op alle details.

Deze zakelijke blik van een aankoopmakelaar komt ook weer ten goede bij de onderhandeling. Over het algemeen geldt dat als je iets graag wilt hebben, je er ook meer geld voor over hebt. Bij een fiets of auto is dit misschien nog te overzien, maar bij een huis gaat het om nóg grotere bedragen. Je betaalt al snel te veel en een aankoopmakelaar kan je hiervoor behoeden. Hij of zij brengt een bod uit op basis van feiten en onderbouwingen om tot een goede deal te komen, waarbij jij als koper zo min mogelijk betaald voor het huis.

Een ander belangrijk voordeel van een aankoopmakelaar is dat ze alle juridische en administratieve werkzaamheden ook uit handen nemen. Dit geeft veel rust en hierdoor hoef jij je niet te verdiepen in alle juridische stukken of administratie die bij het kopen van een huis komt kijken.

Hoe kies ik de juiste aankoopmakelaar?

Als je eenmaal besloten hebt dat je een aankoopmakelaar wilt inschakelen, wil je natuurlijk de beste in jouw omgeving. Dit is voor iedereen verschillend, dus daarom geven we je graag een paar tips om de juiste aankoopmakelaar te kiezen.

Tip 1: Bedenk aan welke eisen de makelaar moet voldoen

Zet voor jezelf op papier waar je precies hulp bij wilt. Moet de aankoopmakelaar alles uit handen nemen? Dan is het belangrijk om gelijk een makelaar in de schakelen. Wil je eerst zelf rustig op zoek naar een woning en wellicht ook zelf de bezichtigingen doen? Dan kun je op een later tijdstip een aankoopmakelaar inschakelen en in overleg gaan welke taken hij of zij oppakt.

Denk daarnaast ook aan andere eisen. Moet de aankoopmakelaar ook in het weekend of in de avonden bereikbaar zijn? Of moet de makelaar toegankelijk zijn via WhatsApp of e-mail? En snel reageren en zelf iniatief nemen? Zet deze wensen ook allemaal op een rijtje voor jezelf.

Tip 2: Vergelijk een aantal aankoopmakelaars met elkaar

Zodra je zoektocht naar een aankoopmakelaar begint, kom je waarschijnlijk meerdere geschikte partijen tegen. Om een goede keuze te maken is het handig om de aankoopmakelaars te vergelijken op bijvoorbeeld verkoopmakelaarkosten.nl, makelaarwijzer.nl of wieisdebestemakelaar.nl. Op deze sites kun je onder andere meer vinden over wat een makelaar voor je kan betekenen en wat ze hiervoor rekenen. Zo kun je heel makkelijk prijzen vergelijken en kijken welke aankoopmakelaar het beste bij jou past.

Tip 3: Kijk of de makelaar aangesloten is bij een brancheorganisatie

Een goede aankoopmakelaar is aangesloten bij een branchevereniging. In Nederland hebben we drie grote brancheverenigingen in de makelaardij: VBO makelaars, VastgoedPro en de Nederlande Vereniging van Makelaars (NVM). De NVM is de grootste belangenvereniging van Nederland en een aankoopmakelaar die hierbij is aangesloten biedt jou de beste kwaliteit en zekerheid van een goede service.

Tip 4: Vraag naar ervaringen in je omgeving

Je hebt vast in je omgeving vrienden, familie, buren of collega’s die ervaring hebben met makelaars in jouw omgeving. Vraag hen eens naar welke partij zij hebben ingeschakeld en wat hun ervaringen daarmee waren. Dit levert veelal waardevolle informatie op.

Tip 5: Zoek online reviews

Tegenwoordig laten we overal onze ervaringen achter, dus ook over makelaars. Online kun je zoeken naar de potentiële aankoopmakelaars op jouw lijstje en de ervaringen van andere klanten lezen. Je kunt gewoon Googlen op de naam van de partij of op Funda kijken.

Tip 6: Bekijk de website en social media kanalen

Bijna alle organisaties beschikken tegenwoordig over een website en social media kanalen. Neem een kijkje op de website van potentiële aankoopmakelaars en lees je goed in. Op social media kun je kijken naar berichten hoe de makelaar zich uit en of de content je aanspreekt. Krijg je er een positief gevoel bij? Dan is de kans groot dat het een goede aankoopmakelaar voor jou is.

De aankoopmakelaar bij jou in de buurt

Maak kennis met KIEN

Huis kopen in regio Assen
hoe kies ik de juiste aankoopmakelaar

Een huis kopen in de omgeving van Assen? Dan ben je bij KIEN Wijkmakelaar aan het juiste adres! Wij kunnen je helpen bij het aankopen van je droomhuis in de omgeving van Assen. Wij kennen de omgeving als geen ander en weten precies welke huizen te koop staan. Vaak al vóórdat een huis online komt te staan. Wij nemen alle zorgen op ons en adviseren je bij elke stap in het proces.

Chat met de wijkmakelaar