Logo Kien wit
Logo Kien
wat doet een makelaar

Wat doet een makelaar voor je en wat kost het?

Wanneer je een huis wilt verkopen of kopen, krijg je te maken met een makelaar. Dit is niet verplicht, maar het overgrote deel schakelt wel de hulp in van een makelaar. Blijkbaar heeft een makelaar veel toegevoegde waarde, maar wat doet een makelaar nu eigenlijk behalve het ’te koop’ bordje in de tuin zetten?

Wat is een makelaar?

Een makelaar is een persoon die bemiddelt bij de verkoop, aankoop of verhuur van een woning. Dit hoeft niet perse een woning te zijn, het kan ook gaan om kantoren, bedrijfspanden en ander onroerend goed. De makelaar fungeert dus als het ware als tussenpersoon tussen de koper en verkoper. Daarbij maken we onderscheidt in een aankoopmakelaar, verkoopmakelaar en verhuurmakelaar. De taken die bij de makelaar horen, hangen weer samen met de exacte functie die de makelaar uitoefent – dus of het gaat om aankoop, verkoop of verhuur.

Huis verkopen: wat doet een verkoopmakelaar?

Een verkoopmakelaar fungeert als tussenpersoon bij het verkopen van een huis. De makelaar begeleidt de verkoop van een huis van A tot Z, zodat je als verkoper geen zorgen meer hebt over het verkopen van je woning. Om je een beeld te geven van de taken, sommen we voor je op wat een verkoopmakelaar zoal doet:

  • Vaststellen van de vraagprijs aan de hand van een waardebepaling en/of taxatie
  • Het voorleggen van een verkoopstrategie
  • Promoten van de woning – denk aan foto’s, video’s, brochures en zorgen voor een goede online zichtbaarheid op huizensites
  • Actief zoeken naar potentiële kopers van de woning
  • Verzorgen van bezichtigingen
  • Uitvoeren van onderhandelingen met de aankopende partij
  • Opstellen van de koopakte
  • Regelen van notariële zaken en eventuele juridische bijkomstigheden
  • Overdracht van de woning

In overleg met de makelaar is het in veel gevallen ook mogelijk om zelf kleine taken uit te voeren.

Huis kopen: wat doet een aankoopmakelaar?

Een aankoopmakelaar fungeert als tussenpersoon bij het aankopen van een huis. Tegenwoordig zie je steeds vaker dat mensen een aankoopmakelaar inschakelen bij het aankopen van een woning. De voornaamste reden hiervoor is dat we anno 2022 nog altijd een groot woningtekort hebben. Een aankoopmakelaar helpt kopers met een goed vooronderzoek naar wat je moet bieden op een toekomstige woning. En uiteraard heeft een aankoopmakelaar nog meer taken. Om je een beeld te geven van wat een aankoopmakelaar nog meer doet, hebben we de voornaamste taken voor je op een rij gezet:

  • Opstellen van een zoekprofiel van je toekomstige woning
  • Zoeken naar geschikte woningen en geeft je updates over het nieuwste aanbod – al voordat het aanbod online komt
  • Gaat mee naar bezichtigingen en kan je behouden voor valkuilen
  • Stelt een realistische waardebepaling op van het huis waar je een bod op uit wilt brengen
  • Zoekt relevante informatie over een potentiële koophuizen
  • Brengt een bod voor je uit en voert onderhandelingen met de verkoopmakelaar
  • Regelt een bouwtechnische keuring
  • Helpt met het vinden van een geschikte hypotheekadviseur
  • Controleert de koopovereenkomst

In overleg met de makelaar zijn de taken die de makelaar uitvoert bespreekbaar.

Wat doet een makelaar bij een taxatie?

Veel makelaars zijn ook werkzaam als taxateur. Dit houdt in dat ze gespecialiseerd zijn in het vaststellen van de waarde van een woning. Zo’n officiele taxatie heb je nodig wanneer je een hypotheek wilt aanvragen, oversluiten of verhogen. Een gerigistreerde taxateur voert een taxatie uit en legt de waarde van de woning vast in een taxatierapport.

Wat kost een makelaar?

Of je nu een huis wilt kopen, verkopen, huren of laten taxeren; in veel gevallen is een makelaar geen overbodige luxe. Maar wat kost een makelaar? Dit verschilt per type makelaar – een verkoopmakelaar, aankoopmakelaar, verhuurmakelaar en taxateur.

Kosten verkoopmakelaar

De kosten van een verkoopmakelaar worden vaak bepaald aan de hand van een courtage – een percentage van de uiteindelijke verkoopsom van de woning (vaak excl. BTW). Gemiddeld ligt de courtage tussen de 1 à 2%. De verkoopmakelaar heeft echter pas recht op de courtage op het moment dat de officiële verkoopovereenkomst is getekend. Stel jij hebt je huis verkocht voor 250.000 euro en de makelaar hanteert een courtage van 1,4%, dan betaal je €3500.

Kosten aankoopmakelaar

Ook de kosten van een aankoopmakelaar worden vaak met een courtage bepaald. Het kan ook voorkomen dat de aankoopmakelaar een vast tarief of een percentage van het onderhandelingsresultaat vraagt. In alle gevallen geldt hierbij weer dat de aankoopmakelaar pas het geld ontvangt na het ondertekenen van de koopovereenkomst. Wel rekenen veel aankoopmakelaars nog een vast bedrag vooraf, ongeacht of er wel of geen succesvolle aankoop plaatsvindt gezien die opstartkosten en overige werkzaamheden.

Kosten taxatie

De meeste taxateurs bepalen de kosten van een taxatie op basis van een percentage van de getaxeerde waarde van de woning. Gemiddeld genomen ligt dit percentage vaak tussen de 0,10 – 0,20%. Andere taxateurs houden een standaardbedrag aan voor een taxatierapport, variërend van 350 tot 500 euro. In beide gevallen geldt dat de kosten in rekening worden gebracht zodra de taxateur een officieel taxatierapport heeft aangeleverd.

Een goede makelaar vinden

Een huis kopen of verkopen is een zeer belangrijke beslissing. Je doet het vaak maar één of twee keer in je leven en het is je meest kostbare bezit. Daarom is het erg belangrijk om een betrouwbare makelaar in te schakelen. KIEN Wijkmakelaar zit aangesloten bij de grootste brancheorganisatie voor makelaars in Nederland, de NVM. Een branchevereniging die zowel de makelaar als de consument ondersteunt en zit aangesloten bij de Geschillencommissie. Makelaars die bij de NVM zijn aangesloten hebben een geschikte opleiding genoten en de brancheorganisatie garandeert de kwaliteit van de makelaar.

Op zoek naar een makelaar in de omgeving van Assen? KIEN helpt je graag bij het aankopen of verkopen van jouw woning.

De wijkmakelaar bij jou in de buurt

Maak kennis met KIEN

Bij KIEN wijkmakelaar staat eerlijkheid, openheid en vertrouwen voorop. Met deskundigheid, goede communicatie en rust verminder ik jouw stress en onzekerheid die speelt tijdens de achtbaan waarin jij als huis(ver)koper zit. We gaan voor een win-win situatie voor alle partijen, het beste resultaat bereik je door een goed gevoel bij iedereen.

Chat met de wijkmakelaar