Logo Kien wit
Logo Kien
 

Taxatie of waardebepaling: wat is het verschil?

Twee termen die weleens door elkaar worden gebruikt zijn taxatie en waardebepaling. Alhoewel beide een inschatting geven van de waarde van je huis, zit er toch een verschil tussen beide.

Wanneer laat je een huis taxeren?

Een taxatie laat je uitvoeren als je een huis gaat kopen. De taxatie wordt uitgevoerd door een onafhankelijke taxateur. De taxateur stelt een taxatierapport op dat goedgekeurd moet worden door een onafhankelijk instituut zoals NWWI. Het taxatierapport is een officieel document dat door onder andere banken en hypotheekverstrekkers wordt gebruikt om de hoogte van je hypotheek te bepalen. Het laten uitvoeren van een taxatie en het opstellen van een taxatierapport brengen kosten met zich mee.

Wanneer ga je voor een waardebepaling?

Ga je je huis verkopen, dan is het aan te raden om de makelaar een waardebepaling te laten uitvoeren. Bij een waardebepaling maakt de makelaar een berekening van de huidige verkoopwaarde van de woning. Door deze inschatting krijg je een beeld van hoeveel je huis waard is en voor welk bedrag je een nieuw huis kunt kopen. Verder is een waardebepaling minder uitgebreid dan een taxatierapport en niet geldig als officieel document bij het kopen van een huis. Lees hier meer over de waardebepaling door KIEN wijkmakelaar Kloosterveen.

Wat is jouw huis waard?

Ben je toe aan een taxateur die het net even anders doet? Een ervaringsdeskundige die bovendien alle details van jouw wijk kent? Altijd voor jouw belangen staat en direct benaderbaar is? Dan ben je toe aan KIEN wijkmakelaar Kloosterveen.

Chat met de wijkmakelaar