Logo Kien wit
Logo Kien
huis verkoopklaar maken

Tips om je huis verkoopklaar te maken

Overweeg jij om je woning binnenkort in de verkoop te zetten? Dan kun je alvast beginnen met je huis verkoopklaar te maken. Met een aantal kleine veranderingen maak jij je huis gereed voor de verkoop. Wat je kunt doen om je huis verkoopklaar te maken? Wij geven je een aantal tips.

1. Een likje verf doet wonderen

Voordat je jouw huis gaat verkopen is het goed om eens naar je muren te kijken. Als je ze recent nog een opknapbeurt hebt gegeven is dit uiteraard niet nodig, maar vaak blijkt dat we onze muren te weinig aandacht geven. Zodra je jouw meubels of schilderijen weghaalt is de kans groot dat er lelijke plekken tevoorschijn komen. Of misschien heb je een kleur op de muren waar niet iedereen van houdt. Een likje verf doet wonderen en is een kleine investering. Een aantal tips voordat je aan de slag gaat:

 • Kies voor neutrale kleuren zoals wit, beige of grijs. Dit trekt een breder publiek aan. 
 • Maak gebruik van verschillende afwerkingen: een combinatie van mat en glanzende afwerkingen kan een kamer interessant maken zonder dat het afleidt van de grootte en indeling van de kamer.
 • Zorg dat de kleuren consistent zijn tussen de verschillende kamers, dit geeft een gevoel van ruimte en continuïteit.

2. Ga slim om met investeringen

Ruimtes als een keuken en badkamer zijn vaak deal-breakers voor veel kopers. Zijn deze in jouw woning al wat ouder? Dan kan het de moeite waard zijn om ze op te knappen. Vervang ze alleen niet direct helemaal, want dit kan een groot risico zijn. Net zoals een likje verf wonderen doet, kunnen wat kleine aanpassingen in de keuken of badkamer ook wonderen verrichten. Een aantal tips betreft slimme investeringen:

 • Investeren in het opknappen van keuken en badkamer kan de moeite waard zijn, aangezien dit belangrijke ruimtes zijn voor kopers. 
 • Investeren in energie-efficiënte verbeteringen, zoals het plaatsen van zonnepanelen of het vervangen van oude ramen, kan de waarde van een woning verhogen en kan aantrekkelijk zijn voor kopers die bewust zijn van hun milieu-impact.
 • Hetzelfde geldt voor het toevoegen van slimme technologie, zoals een slimme thermostaat, slimme verlichting of een slimme deurbel. Ook dit kan de waarde verhogen. 

3. Geef je woning een goede onderhoudsbeurt

Zorg dat alle reparaties en onderhoudswerkzaamheden zijn gedaan voordat je de woning te koop aanbiedt. Maak de woning schoon en opgeruimd voordat je bezichtigingen organiseert en/of foto’s laat maken. Een aantal tips:

 • Maak een lijst van alle items in de woning die onderhoud nodig hebben en voer deze uit, zoals verfwerken, lekkages, of defecte deuren en ramen.
 • Maak de woning grondig schoon, van vloeren tot plafonds en alles ertussenin.
 • Laat eventueel een inspectie uitvoeren door een professional om eventuele verborgen problemen aan te tonen

4. Maak je tuin mooi

Een plekje die je misschien over het hoofd ziet, maar de buitenkant van je woning heeft veel invloed op de uitstraling en waarde van je woning. Ruim de tuin netjes op en plant een paar nieuwe planten in bijvoorbeeld een tuinbak. Deze kun je als je gaat verhuizen weer meenemen. Vergeet ook niet de bomen en struiken te snoeien, zodat het er ook buiten weer mooi en strak uitziet. 

Goede indruk maken met foto’s en video’s

Maak gebruik van professionele fotografie en video presentaties om de woning op zijn best te laten zien. Zij weten precies hoe ze de woning op zijn best moeten presenteren en gebruiken vaak speciale technieken zoals rechte lijnen, juiste belichting, en een brede hoek. Als je een makelaar inschakelt regelt hij of zij dit vaak voor je. Wat jij zelf ter voorbereiding kunt doen:

 • Zorg dat de woning goed verlicht is, open ramen en gordijnen om daglicht binnen te laten.
 • Zorg voor een goede indeling van de meubels en decoratie, zodat de woning er ruimtelijk en aantrekkelijk uitziet
 • Verwijder persoonlijke spullen zoals familiefoto’s, persoonlijke sieraden, enzovoort. Dit helpt de kijker zich een beeld te vormen van de woning zonder afgeleid te worden door persoonlijke items.