Logo Kien wit
Logo Kien
Luchtfoto Haulerwijk

Buitengewoon wonen in Haulerwijk

Op zoek naar een plek waar rust, ruimte, natuur en gezelligheid samenkomen? Dan zit je in Haulerwijk goed. Op de grens met Drenthe en Groningen ligt Haulerwijk precies op de juiste locatie in Noord-Nederland. 

De geschiedenis van Haulerwijk

Haulerwijk is een dorp met een rijke historie dat ongeveer 140 jaar geleden begonnen is. Mensen vanuit heel Friesland trokken naar Haulerwijk om er te werken. Aangezien Haulerwijk niet goed bereikbaar was via land, werd er veelvuldig gebruik gemaakt van de vaart. De hutten en huizen die naast het water gerealiseerd werden, zorgden ervoor dat in 1880 Haulerwijk de status van een dorp kreeg. De oudste nog bestaande woonhuizen komen uit 1920 en de hervormde kerk bij het centrum staat er al sinds 1852.

Drie provincies binnen handbereik

Het grote pluspunt van Haulerwijk: de ligging. Alhoewel Haulerwijk officieel in Friesland ligt, grenst het direct aan Drenthe. Rij je de ene kant op, dan ben je zo in Drachten. Kies je voor de andere kant, dan kom je al snel Assen tegen. Ga je iets naar het noorden, dan ben je zo in Groningen. Alles binnen een handbereik. Geen auto tot je beschikking? Geen nood, met de bus kom je (bijna) overal.

Voor je dagelijkse boodschappen en gezelligheid zit je goed in Haulerwijk. Het centrum van het dorp is gecentreerd rondom de rotonde. Vraag iemand in Haulerwijk waar je lekker kan eten, grote kans dat ze Pand 1880 aanraden. Te vinden aan, jawel, de rotonde.

Uniek openluchtzwembad

Een van de leukste plekken van Haulerwijk is Haulewelle, het openluchtzwembad. Tijdens de warme zomerdagen is het heerlijk vertoeven in het bad. Uniek aan het openluchtzwembad: het is het duurzaamste zwembad van de regio. Er wordt geen gas gebruikt om het zwembad te verwarmen.

Voor zowel gezinnen als sportievelingen biedt het openluchtzwembad genoeg vertier. Er zijn diverse speeltoestellen waar de kinderen zich op kunnen vermaken en er is een apart kleuterbad. Opdrogen en ontspannen kan op de zonneweide bij het zwembad. Lees hier meer over Haulewelle.

Middenin de natuur

Haulerwijk wordt omringd door groen. Het Blauwe Bos ligt vlakbij, waar je heerlijk kunt wandelen en fietsen. Kijk niet verbaasd op als je af en toe een ree voorbij ziet springen. Met 300 hectare bos-, heide-, en waterland kun je eindeloos dwalen door de natuur. Aan de kinderen is ook gedacht; middenin het bos bevindt zich een leuke speeltuin. Een mooi moment om even pauze te nemen en te genieten van de natuur om je heen.

Iets verderop zijn diverse natuurgebieden te vinden, zoals het Drents-Friese Wold en het Fochteloërveen. Kijk eens op de website van Staatsbosbeheer voor mooie wandel- en fietsroutes in de omgeving van Haulerwijk.

Vragen over wonen in de regio Haulerwijk? Neem gerust contact op met de wijkmakelaar. 

Chat met de wijkmakelaar