Het zijn roerige tijden op de huizenmarkt. Er is veel vraag en weinig aanbod. Na vaak een lange en hectische zoektocht, heb je toch eindelijk je droomwoning gevonden, het beste bod neergelegd en wordt je binnenkort de gelukkige eigenaar. De NVM makelaar heeft de koopakte opgesteld, je hebt getekend, de hypotheek aanvraag is rond en nu is het wachten op het moment dat je de sleutel krijgt.
Inmiddels zitten we in het einde van het jaar 2021. In januari 2020 wordt de Tweede kamer geïnformeerd over een uitbraak van een nieuw Coronavirus in de Chinese stad Wuhan. Op dat moment zijn in Europa de eerste coronabesmettingen gesignaleerd. Het Corona virus houdt de Nederlandse maatschappij al bijna twee jaar in zijn greep. Een groot deel van de Nederlanders is gevaccineerd, maar de besmettingen blijven hoog. Het is niet meer de vraag of je besmet wordt met het Coronavirus, maar wanneer je besmet gaat worden en wat dan de persoonlijke gevolgen voor je zullen zijn.
Het is bijna zover, je hebt bijna 3 tot 4 maanden gewacht op de sleuteloverdracht van je nieuwe woning. Je hebt er onwijs veel zin, meubels besteld, kleurtjes uitgezocht voor de muur en misschien wel een nieuwe keuken. Over twee dagen heb je een afspraak bij de notaris om de akte van levering te ondertekenen. Je voelt je lichtelijk verkouden, de klachten nemen toe en het blijkt dat je besmet bent met het Coronavirus. Je kunt nu niet meer fysiek bij de notaris verschijnen en misschien kom je zelfs wel in het ziekenhuis te liggen.
Hoe gaat het nu verder en hoe zit het juridisch?
Als je op bijvoorbeeld 15 december 2021 bij de notaris moet tekenen, maar je komt, om welke reden dan ook, niet opdagen, dan kom je de afspraken niet na waarvoor je in de koopovereenkomst hebt getekend. Vaak komt de verkoper hierdoor ook in de problemen en lijdt deze schade. Juridisch kan en zal de verkoper jou in de meeste gevallen ‘in gebreke’ stellen. Hierna heb je nog acht dagen de tijd om alsnog je afspraken na te komen. Maar als je doodziek op de IC ligt, is dit wat lastig.
Je zult nu denken: ‘Maar ik kan er toch niks aan doen dat ik ziek wordt?! Dit is overmacht!’ Inderdaad kun je er niks aan doen dat je ziek wordt. Echter kijkt de rechter er iets anders naar. In een normale situatie kun je spontaan ziek worden, schuiven onder ‘onvoorziene omstandigheden’. Maar gezien we al bijna 2 jaar in een pandemie zitten en de kans groot is dat je ook ziek wordt, in welke mate dan ook, had je van tevoren wat kunnen regelen met de notaris. Van onvoorziene omstandigheden is dus geen sprake.
Zodra je alles rond hebt met de bank etc., kun je de notaris een notariële volmacht laten opstellen, zodat deze voor je kan tekenen op het moment dat je er onverhoopt niet bij zou kunnen zijn. De volmacht kun je bij de notaris ondertekenen op het moment dat je nog gezond bent. Zo weet je zeker dat je niet voor schade opdraait, waar je gevoelsmatig niets aan kunt doen.
(Voor de volledigheid geldt deze situatie ook als de verkoper niet bij de notariële overdracht kan zijn)
Wat is de schade?
In de koopovereenkomst is meestal een boeteclausule opgenomen. De boete bedraagt 10% van de koopsom of 3 promille van de koopsom per dag tot het moment dat je de woning wel kunt afnemen. Dit is een heel zwart/ wit verhaal. In overleg met onze huisadvocaat, geeft hij aan dat de zogenaamde ‘Redelijkheid & Billijkheid’ in zo’n situatie zwaar weegt. Er zal geen rechter zijn die in dit geval de 10% boete gaat toewijzen of de 3 promille per dag. Welke schade redelijk is, is het vergoeden van de dagrente van de nog geldende hypotheek van verkoper, vast recht van gas/ water en elektra, verzekeringen etc.
Nu zijn we bij KIEN wijkmakelaar van mening dat we het met elkaar moeten oplossen en hebben we vorengenoemde situatie inmiddels al een aantal keren meegemaakt en tot een positief resultaat gebracht. Ben je positief getest, maar wel fit genoeg, dan is er in overleg met de notaris vaak heel veel mogelijk!
Heb je net een woning gekocht of verkocht? Ga dan in overleg met je notaris om het goed te regelen. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. Dat is KIEN!