Logo Kien wit
Logo Kien
waarom een nvm makelaar

Waarom kiezen voor een NVM Makelaar?

In je zoektocht naar een nieuwe woning of voor het verkopen van je huis, ben je vast eens een NVM Makelaar tegengekomen. Het verschil met een gewone makelaar? Een NVM makelaar is aangesloten bij de NVM (Nederlandse vereniging voor Makelaars) en dit brengt een aantal zekerheden voor jou als koper of verkoper met zich mee: je krijgt goede begeleiding, de makelaar heeft de juiste kennis en ervaring en een goede opleiding.

Wat is NVM? 

De Nederlandse Vereniging voor Makelaars – afgekort NVM – is een netwerk van makelaars welke voldoen aan een aantal strenge opleiding- en kwaliteitseisen. De vereniging heeft als doel om verkopers en kopers te beschermen en als een makelaar aangesloten is bij de NVM, dan ben je van kwaliteit gegarandeerd. Het is de grootste branchevereniging in de makelaardij en heeft meer dan 120 jaar ervaring. 

Waarom een NVM Makelaar?

Makelaars die bij de NVM zijn aangesloten zijn niet zomaar makelaars. Ze zijn deskundig, betrouwbaar en leveren kwaliteit. Je kunt bij hen terecht voor het complete aankoop- of verkoopproces, of een deel van deze diensten. Voordat een makelaar zich NVM makelaar mag noemen moeten ze voldoen aan een aantal strenge eisen, zodat ze jou als verkoper of koper het volgende kunnen garanderen:

  • Ze houden zich aan de NVM-Erecode, waardoor je garantie hebt op de kwaliteit van de dienstverlening.
  • Ze beschikken over de juiste diploma’s en certificaten. Tevens houden ze hun kennisniveau op peil door het volgen van relevante cursussen en trainingen.
  • Ze kennen alle juridische aspecten en documentatie die bij het (ver)kopen van een woning komen kijken. 
  • Ze zijn op de hoogte van de nieuwste verduurzaming trends en kunnen je daarbij adviseren. 

Andere belangrijke voordelen:

  • Dankzij belangrijke tools en een goede database kunnen ze de waarde van jouw woning goed inschatten. 
  • Ze kunnen jouw woning onder de aandacht brengen bij een grote groep potentiële kopers die staan ingeschreven bij meer dan 3.500 NVM Makelaars. En andersom geldt ook: als je juist op zoek bent naar een woning, kan jouw zoekvraag hier ook in worden gedeeld. 
  • Door het grote NVM netwerk zijn de makelaars altijd op de hoogte van het nieuwste aanbod en weten ze precies wat er in de buurt speelt. 

NVM en Funda

NVM werkt samen met het bekende platform Funda. Op het platform mogen alle makelaars hun woningaanbod tonen, maar een NVM makelaar is hierbij in het voordeel: zijn huizen staan hoger in de zoekresultaten. Aangezien Funda hét grootste platform is om woningen te zoeken, is het bereik via een NVM makelaar dus vele malen groter. Daar komt natuurlijk nog bij dat in de database van de vereniging ook alle huizen die in de stille verkoop staan of nog online moeten komen, te vinden zijn. 

Wel of geen aankoopmakelaar?

Het is natuurlijk niet verplicht om een aankoopmakelaar in te schakelen, maar het is wel heel verstandig. Zeker als het gaat om de aankoop van een eerste huis en alles nieuw voor je is. Het aankoopproces kan best complex zijn en een aankoopmakelaar behartigt jouw belangen als koper en neemt het gehele traject uit handen. Benieuwd waar een aankoopmakelaar jou bij kan helpen? Lees in een ander artikel hoe je de juiste aankoopmakelaar kiest. 

Hoe kies ik de juiste verkoopmakelaar?

Net zoals bij het inschakelen van een aankoopmakelaar, is ook een verkoopmakelaar niet verplicht. In de praktijk blijkt echter dat woningeigenaren vaak niet zelf hun woning verkopen vanwege de complexiteit. In 95% van de gevallen schakelen mensen een verkoopmakelaar in die hun huis voor de beste prijs kan verkopen. Een verkoopmakelaar behartigt alleen de belangen van de verkoper en wil jouw huis voor de beste prijs verkopen. In een ander artikel lees je meer over hoe je de juiste verkoopmakelaar kiest.