Logo Kien wit
Logo Kien
wat is mijn huis waard

Wat is mijn huis waard?

Een vraag die veel huiseigenaren hebben: wat is mijn huis waard? Om erachter te komen hoeveel jouw woning waard is heb je diverse mogelijkheden. Zo kun je een officiële taxatie laten uitvoeren door een Register Taxateur of informatie opvragen bij Het Kadaster. Aan beide opties zitten kosten verbonden, maar met onze tool kun je binnen enkele minuten gratis de waarde van je huis berekenen. 

Waarde van mijn huis bepalen

Indien je jouw woning wilt verkopen of gewoon graag wilt weten wat een huis anno 2022 waard is, kun je onze gratis waardebepaling online invullen. Met onze online tool kun je binnen een paar stappen zelf de waarde van je huis bepalen. Een goede optie om een eerste indruk te krijgen of de vraagprijs van je huis wel reëel is. 

Daarnaast is het tegenwoordig ook zo dat je maximaal 100% van de woningwaarde mag lenen. Als de koopprijs van de woning hoger uitvalt – wanneer je bijvoorbeeld hebt overboden – zul je eigen geld moeten inbrengen om het huis te kunnen kopen. Daarom is het handig om van te voren te weten hoeveel een woning waard is, alvorens je een bod uitbrengt op een huis. 

Waardebepaling door de makelaar

Een online waardebepaling kan je een goede eerste indruk geven van de waarde van een woning, maar in deze tool worden niet alle belangrijke kenmerken van het huis meegenomen. Uiteraard kun je altijd onze online waardebepaling invullen, maar voor het complete plaatje komen we graag bij jou langs zodat we de waarde van je woning beter kunnen inschatten. Zo kunnen we naast de bekende gegevens ook kijken naar de staat van het huis, de omgeving en de sfeer in de buurt. 

Wel is het belangrijk om in het achterhoofd te houden dat een gratis waardebepaling een schatting is van de woningwaarde, geen officiële taxatie. Zie het als een snelle methode om antwoord te krijgen op je vraag wat jouw huis waard is. Voor het veranderen van je hypotheek of bij het kopen van een huis heb je een officiële taxatie nodig. In een ander artikel lees je alles wat je moet weten over het uitvoeren van een officiële taxatie. 

Hoe wordt de waarde van mijn huis bepaald?

Om de waarde van je woning goed te kunnen bepalen, kijken we bij KIEN naar de volgende kenmerken van het huis zelf:

 • De oppervlakte van de volledige woning en tuin
 • De indeling van de woning en de hoeveelheid kamers
 • Staat van onderhoud en voorzieningen in met name de badkamer en keuken
 • Energiezuinigheid van het huis – bijvoorbeeld isolatie en aanwezigheid van zonnepanelen
 • Ligging van de woning
 • Bereikbaarheid van het huis
 • Voorzieningen in de buurt – bijvoorbeeld scholen of kinderopvang
 • Samenstelling van de buurt en omgeving

Waarom de waarde van mijn woning bepalen?

Waarom je de waarde van je huis wilt bepalen kan verschillende redenen hebben. Een waardebepaling van je huis kan nuttig zijn wanneer je:

 • Wilt gaan verhuizen en graag wilt weten hoeveel hypotheek je kunt krijgen. Je kunt dan de woningwaarde van een huis berekenen die je graag zou willen kopen.
 • Nieuwsgierig bent naar de waarde van je huis, omdat je misschien wel een overwaarde hebt. 
 • Jouw huis gaat verkopen om een goede indicatie te krijgen wat je huis eigenlijk waard is en een eerste indruk te krijgen van de hypotheek die je kunt krijgen. Indien je daadwerkelijk overgaat tot het verkopen van je woning heb je een officiële taxatie nodig. 
 • Een woning gaat kopen om te achterhalen of de vraagprijs wel reëel is en het bod dat je wilt uitbrengen op één lijn zit met de woningwaarde. 

Waardebepaling vs officiële taxatie

Er zijn een aantal belangrijke verschillen tussen een waardebepaling en officiële taxatie. We zetten ze voor je op een rij:

 • Een waardebepaling is veelal gratis. Aan een officiële taxatie zitten kosten verbonden.
 • Het advies van een waardebepaling dient als indicatie en is vrijblijvend. Een officiële taxatie wordt vastgelegd in een taxatierapport en is bindend. 
 • Aan een waardebepaling worden geen specifieke eisen gesteld, aan een taxatierapport wel. Deze wordt tevens gecontroleerd door een validatie instituut (NWWI). 
 • Een taxatie wordt door een onafhankelijk, gecertificeerd persoon uitgevoerd. Bij een waardebepaling speelt onafhankelijkheid geen rol. 
 • Met een taxatierapport kun je een hypotheek aanvragen, oversluiten of verhogen. Met een waardebepaling is dit niet mogelijk. 
KIEN helpt je graag!

Huis verkopen of kopen?

Bij KIEN wijkmakelaar staat eerlijkheid, openheid en vertrouwen voorop. Met deskundigheid, goede communicatie en rust verminder ik jouw stress en onzekerheid die speelt tijdens de achtbaan waarin jij als huis(ver)koper zit. We gaan voor een win-win situatie voor alle partijen, het beste resultaat bereik je door een goed gevoel bij iedereen.