Bouwgebreken: herken het gebrek!
Ben je op zoek naar een nieuwe woning? Dan zijn een van de eerste factoren waar je op let vaak het uiterlijk van het huis en op welke locatie deze staat. Maar het is ook noodzakelijk om een stukje verder te kijken. Een huis kan er op het eerste oog heel leuk uitzien, maar misschien gaat er wel een bouwgebrek schuil. Dit kan variëren van kleine tot grote problemen. Hoe groter het probleem, hoe meer dit waarschijnlijk je wooncomfort in de weg zit én hoe hoger de kosten zijn om het op te lossen. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de meest voorkomende bouwgebreken om zo goed voorbereid te zijn tijdens het aankoopproces. Daarom nemen we je in dit artikel mee wat een bouwgebrek is, wat de meest voorkomende bouwgebreken zijn, hoe je deze kunt herkennen en hoe je dit kunt oplossen.
De meest voorkomende bouwgebreken
Scheuren in muren en vloeren
Scheuren kunnen verschijnen als dunne lijnen of als brede openingen en kunnen verschillende oorzaken hebben. Kleine scheuren zijn vaak het gevolg van normale krimp en uitzetting van materialen, terwijl grotere scheuren kunnen wijzen op problemen met de fundering, verzakking van de grond, of structurele instabiliteit. Het is belangrijk om scheuren te laten beoordelen door een professional om de oorzaak vast te stellen en te bepalen of reparaties nodig zijn.
Vochtproblemen
Bij vochtproblemen kun je denken aan lekkages, schimmelvorming en vochtplekken. Deze problemen kunnen worden veroorzaakt door gebrekkige dakbedekking, slechte isolatie, lekkende leidingen of te weinig ventilatie. Vocht kan niet alleen schade aan de woning veroorzaken, maar ook gezondheidsproblemen veroorzaken door de groei van schimmel en de verspreiding van allergenen. Het is belangrijk om vochtproblemen zo snel mogelijk aan te pakken om verdere schade te voorkomen.
Problemen met het dak
Veelvoorkomende dakproblemen zijn onder andere lekkende daken, ontbrekende of beschadigde dakpannen, scheuren in dakgoten en slechte isolatie. Deze problemen hebben als gevolg dat vocht het huis binnendringt. Zo ontstaan vochtproblemen in huis en kunnen structurele schade als gevolg hebben wanneer ze niet op tijd worden aangepakt. Een grondige inspectie van het dak is daarom essentieel bij het kopen van een huis.
Verouderde elektrische bedrading
In oudere huizen kan de elektrische bedrading verouderd of niet meer voldoen aan de huidige veiligheidsnormen. Dit kan leiden tot overbelasting, kortsluiting, en brandgevaar.
Slechte isolatie en ventilatie
Een goede isolatie en ventilatie zijn essentieel voor een comfortabel en energiezuinig huis. Slechte isolatie kan leiden tot warmteverlies in de winter en warmteopbouw in de zomer, wat resulteert in hogere energierekeningen. Onvoldoende ventilatie kan leiden tot vochtproblemen, slechte luchtkwaliteit, en gezondheidsproblemen. Het is belangrijk om de isolatie en ventilatie van een woning te laten beoordelen om eventuele problemen aan te pakken.
Asbest
Ben je geïnteresseerd in een woning met een bouwjaar voor 1994? Dan bestaat de kans dat er asbest in deze woning zit verwerkt. Vroeger was dit namelijk populair bouwmateriaal, omdat dit sterk en goedkoop was. Pas later werd duidelijk dat de stof grote gezondheidsrisico’s met zich meebrengt, waardoor asbest niet meer gebruikt mag worden in de bouw. Zolang asbest goed vastzit in ander materiaal is er niet veel aan de hand. Ga je uitgebreid klussen in huis en zagen of boren in materiaal waar asbest in zit, dan loop je wel gezondheidsrisico’s. Er kan dan namelijk een grote hoeveelheid vezels vrijkomen die zeer ongezond zijn om in te ademen. Om je woning te laten controleren op asbest kun je een asbestinventarisatie laten uitvoeren.
Hoe herken ik bouwgebreken?
Ga je een woning bezichtigen? Dan is het goed om te weten waar je op kunt letten om bouwgebreken te herkennen.
- Kijk naar scheuren in muren en vloeren. Let op scheuren in muren en vloeren. Kleine haarscheurtjes zijn vaak onschuldig, maar grote of breed uitlopende scheuren kunnen wijzen op structurele problemen.
- Controleer op vochtproblemen. Let op vochtplekken, schimmel of een muffe geur, vooral in kelders, badkamers en rondom ramen en deuren. Voel met je hand aan muren en plafonds om te controleren op vochtigheid.
- Inspecteer het dak en de dakgoten. Bekijk het dak op afstand en zoek naar ontbrekende of beschadigde dakpannen. Controleer ook de dakgoten op roest, scheuren of verstoppingen die kunnen leiden tot lekkages.
- Test de deuren en ramen. Open en sluit alle deuren en ramen om te controleren of ze goed functioneren. Klemmende deuren en ramen kunnen wijzen op problemen met de fundering of de structuur van het huis.
- Controleer de elektrische installatie. Kijk in de meterkast of deze er netjes uitziet en of de bedrading recent en goed georganiseerd is. Let op de aanwezigheid van moderne zekeringen en schakelaars, wat kan wijzen op een recent geüpdatete elektrische installatie.
- Beoordeel de isolatie en ventilatie. Let op tekenen van slechte isolatie, zoals kou in de winter of oververhitting in de zomer. Controleer ook de ventilatieopeningen in badkamers en keukens om te zien of ze goed functioneren en vrij zijn van verstoppingen.
- Vraag naar de onderhoudsgeschiedenis. Informeer bij de verkoper naar de onderhoudsgeschiedenis van de woning. Regelmatig onderhoud kan een indicatie zijn dat de woning goed verzorgd is en minder kans heeft op verborgen gebreken.
Welke rol speelt de makelaar bij bouwgebreken?
Een makelaar kan een belangrijke rol spelen bij het identificeren van bouwgebreken. Tijdens een bezichtiging kan een makelaar bouwgebreken herkennen en de potentiële kopers attenderen op deze mogelijke bouwproblemen. Dit is waardevolle informatie om mee te nemen in de beslissing om wel of niet een bod uit te brengen op een woning en om de hoogte van het bod te bepalen. Je zult namelijk wel wat geld over moeten houden om deze bouwgebreken aan te pakken.
Bouwgebreken in kaart brengen met een bouwkundige inspectie
Sommige bouwgebreken zijn zichtbaar aan het oppervlak. Zo is een scheur in de muur voor het oog zichtbaar en laat waterschade vaak vlekken achter. Een aankoopmakelaar kijkt met je mee en weet waar hij of zij op moet letten bij het bezichtigen van een woning. Echter zijn niet alle bouwgebreken goed zichtbaar. Om te voorkomen dat je na de koop van een nieuwe woning voor verrassingen komt te staan, is het aan te raden om een bouwkundige inspectie uit te laten voeren. Met een bouwkundige inspectie krijg je een beeld van de bouwkundige staat van een woning. Eventuele gebreken komen aan het licht tijdens zo’n inspectie. Niet alleen de verbeterpunten worden zichtbaar met een bouwkundige keuring, maar ook hoe het verwachtte kostenplaatje eruit komt te zien. Een bouwkundige inspectie laten uitvoeren kost geld en wordt in principe betaald door de koper.
Wat kan ik doen tegen bouwgebreken?
Zijn er na aanleiding van een bouwkundige inspectie bouwgebreken aan het licht gekomen? Dan is het verstandig deze gebreken zo snel mogelijk aan te pakken. Zo voorkom je dat de schade verder toeneemt. Je kunt ervoor kiezen om zelf aan de slag te gaan om het bouwgebrek te verhelpen of een professional in te schakelen.