Gefeliciteerd! Je hebt besloten om je eerste huis te kopen. Dit is een spannende stap en het kan erg overweldigend zijn. Er zijn namelijk veel dingen waar je rekening mee moet houden bij het kopen van je eerste huis, en het is gemakkelijk om fouten te maken.
Om het jou zo makkelijk mogelijk te maken, hebben wij een overzicht gemaakt van de zeven meest voorkomende fouten die mensen maken bij het kopen van hun eerste huis. Wel zo handig, dan kun jij ze dus vermijden.
1. Een goede voorbereiding, is het halve werk
Een van de grootste fouten die je kunt maken bij het kopen van je eerste huis is het niet doen van voldoende onderzoek. Deze fout zien wij het meest gebeuren en staat daarom dan ook met stipt op nummer 1. Een goede voorbereiding is erg belangrijk voordat je een beslissing neemt. We hebben het namelijk wel over het kopen van een huis en niet over een kleine aankoop. Een goede voorbereiding bestaat onder andere uit het vinden van de juiste makelaar, het onderzoeken van de buurt waar je wilt wonen, en het vergelijken van prijzen van huizen. Een aankoopmakelaar kan je hier goed bij helpen. Wil jij in bijvoorbeeld Assen gaan wonen? Kies dan een Makelaar in Assen.
2. Niet het juiste budget bepalen
Eigenlijk zijn de financiën het eerste onderdeel waar je naar moet kijken als je een huis wilt kopen. Wat is je budget, wat kun je maandelijks kwijt aan je (eerste) hypotheek en hoeveel spaargeld heb je? Het is belangrijk om te weten hoeveel je je kunt veroorloven voordat je begint met het zoeken naar een huis. Ook is het goed om rekening te houden met eventuele extra kosten, zoals reparaties en onderhoud.
Het is handiger om je budget ruimer te berekenen en geld over te houden, dan andersom. Als je namelijk een budget bepaalt dat te laag is en je moet uiteindelijk meer betalen dan je had verwacht of je je überhaupt kunt veroorloven, dan zit je wellicht wel met een probleem.
3. Niet goed letten op de locatie van het huis
Heb jij een geweldig huis gezien die helemaal past bij jouw smaak, die ook nog eens binnen jouw budget valt en wil je eigenlijk direct al een bod uitbrengen? Check dan ook altijd even in wat voor buurt het huis staat en wat de locatie is. Hoe mooi en geweldig een huis ook kan zijn, als de omgeving niet bij jou en je behoeften past, is het zonde om toch de aankoop van het huis door te willen zetten. Wij snappen natuurlijk ook wel dat als je op slag verliefd bent op een huis en je dit als je eerste huis wilt kopen, je dat halfuurtje naar de dichtstbijzijnde supermarkt het eerste halfjaar wel voor lief neemt. Maar op den duur kan dit je toch tegen komen te staan.
4. Het negeren van de bouwkundige keuring
Een bouwkundige keuring is een belangrijk onderdeel van het koopproces omdat het eventuele problemen aan het licht kan brengen die je zelf niet zouden opvallen. Het is geen verplichting om dit uit te laten voeren, maar vooral verstandig bij een wat ouder pand. Hoe zonde zou het zijn als je na de overdracht erachter komt dat er bijvoorbeeld een grote lekkage is of andere verborgen gebreken? Het is belangrijk dit voor de aankoop van het huis te weten en eventuele problemen te bespreken met de verkoper voordat je het huis koopt.
5. Een huis kopen alleen maar vanwege de leuke inrichting
Het kopen van een huis puur vanwege de inrichting is niet de beste reden om een woning aan te schaffen. De inrichting van een huis is namelijk eenvoudig te veranderen. Meubels, decoraties en andere elementen van de inrichting kunnen relatief eenvoudig worden aangepast en vernieuwd. In plaats daarvan is het beter om te focussen op zaken die echt belangrijk zijn voor jou. Denk aan de locatie, de grootte van de woning, de staat van onderhoud, enzovoort.
6. Geen tweede bezichtiging doen
Als je op zoek bent naar een nieuw huis, is het verleidelijk om snel te beslissen zodra je een woning hebt gevonden die aan je criteria voldoet. Echter, het is belangrijk om niet overhaast te handelen en een tweede bezichtiging te plannen voordat je het huis koopt.
Een tweede bezichtiging geeft je de kans om het huis nog eens grondig te inspecteren. Het kan zijn dat je bij de eerste bezichtiging iets hebt gemist, of dat je tijdens de tweede bezichtiging andere dingen opvallen.
Daarnaast is het een goed idee om de woning nog eens te bekijken in een andere tijdsperiode. Misschien was het tijdens de eerste bezichtiging nog licht buiten en valt er bij de tweede bezichtiging meer op in het donker.
7. Overhaast een beslissing nemen
Het kopen van een nieuw huis is een grote investering en daarom is het belangrijk om weloverwogen beslissingen te nemen. Neem de tijd voordat je een beslissing neemt. Koop nooit een huis of onderteken een contract voordat je goed bent geïnformeerd en er zeker van bent dat je de juiste beslissing neemt. Soms kan het lijken alsof je geen keuze hebt, maar bespaar jezelf veel stress en problemen door te wachten op het juiste moment. Volg je gevoel en vertrouw op je eigen mening.