Logo Kien wit
Logo Kien
huis kopen met ouders

Hoe koop ik samen met mijn ouders een huis?

Een huis kopen is een grote stap in je leven. In de huidige woningmarkt kan het alleen lastig zijn om een huis te vinden dat past binnen je budget. Het kan zijn dat je de hypotheek dan niet kunt betalen of niet genoeg spaargeld hebt om de kosten van het huis te dekken. In deze situaties kan het kopen van een huis samen met je ouders een optie zijn. 

Waarom samen met je ouders een huis kopen?

Er zijn verschillende redenen waarom mensen ervoor kiezen om een huis te kopen met hun ouders. De belangrijkste reden is de volle woningmarkt. Door de grote vraag naar huizen zijn de prijzen gestegen en is het vinden van een betaalbaar huis een uitdaging geworden. De huidige huizenmarkt kan het voor veel mensen moeilijk maken om een huis te kopen. 

Een andere reden is dat starters niet genoeg tijd hebben om een flinke spaarpot op te bouwen, waardoor er niet genoeg eigen geld is en het daarom moeilijk kan zijn om de hoge hypotheek te betalen. Het kopen van een huis is een grote financiële verplichting en er zijn veel kosten aan verbonden, zoals de aanbetaling, de hypotheek, de belastingen en de verzekeringen. 

Wanneer je samen met je ouders een huis koopt heb je:

  • Betere financieringsopties
  • Hogere koopkracht
  • Blijft de eigendom binnen de familie
  • Snellere toegang tot de woningmarkt

Opties huis kopen met ouders

Het samen kopen van een huis met je ouders kan dus een goed idee zijn. Hier zijn enkele opties en mogelijkheden om samen een huis te kopen:

Ouder-kind hypotheek

Een ouder-kind hypotheek is een speciale hypotheekvorm waarbij de ouders een deel van de hypotheek verstrekken aan hun kinderen. Hierdoor kun je als ‘kind’ met minder eigen geld toch een huis kopen. Het kan ook helpen bij het vermijden van hoge hypotheekrente en bijkomende kosten van een traditionele hypotheek.

Gezamenlijke eigendom

Een andere optie is om het huis samen te kopen en beide als eigenaar te worden geregistreerd. Hierdoor zijn jullie beiden juridisch eigenaar van het huis en zijn jullie beiden verantwoordelijk voor de betalingen. Het is belangrijk om afspraken te maken over de verdeling van kosten en het gebruik van het huis.

Samenleven met ouders 

Een ander woord voor samenleven is ook wel ‘co-borrowing’. Co-borrowing is de meest voorkomende optie om samen met je ouders een huis te kopen. Dit houdt in dat jullie samen de hypotheek aanvragen en beide verantwoordelijk zijn voor de terugbetaling. Hierdoor kunnen jullie samen een grotere hypotheek krijgen en meer geld lenen dan wanneer je individueel een hypotheek aanvraagt.

Het is echter belangrijk om te bedenken dat het kopen van een huis met familieleden ook potentiële uitdagingen met zich mee kan brengen, zoals het vaststellen van eigenaarschap, het bepalen van wie welke kosten betaalt en het omgaan met onderlinge meningsverschillen. Het is daarom belangrijk om goed na te denken over de voor- en nadelen voordat je besluit om samen met je ouders een huis te kopen.

Familieschenking

Een andere optie is dat ouders een gift aan hun kinderen geven om een huis te kopen. Het geld kan worden gebruikt voor de aanbetaling of andere kosten die gepaard gaan met het kopen van een huis. Het is echter belangrijk om te onthouden dat er bepaalde belastingregels zijn voor giften.

Verhuren

Een andere optie is dat ouders een huis kopen en het huis vervolgens verhuren aan hun kinderen. Hierdoor hebben de kinderen een plek om te wonen zonder zelf een huis te hoeven kopen. Het is belangrijk om afspraken te maken over de huurprijs en onderhoud van het huis.

Waar moet je op letten bij het kopen van een huis?

Ondanks dat je samen met je ouders een huis gaat kopen, zijn er toch veel dingen waar je op moet letten bij het kopen van een huis. Graag delen we een aantal korte tips:

  1. Bereid je goed voor bij een bezichtiging
  2. Bekijk altijd meerdere huizen
  3. Onderzoek de mogelijkheden van het huis
  4. Let op verborgen gebreken
  5. Verken de omgeving
  6. Wees er snel bij!

Tot slot, het kopen van een huis met je ouders kan een geweldige manier als starter zijn om de huizenmarkt te betreden, maar er zijn veel overwegingen waar je rekening mee moet houden. Het is belangrijk om zorgvuldig onderzoek te doen en alles goed te overwegen. Als je met alle factoren rekening houdt, kan het kopen van een huis met je ouders een zorgeloze en voordelige manier zijn om te investeren in je toekomst.

Chat met de wijkmakelaar