Logo Kien wit
Logo Kien
Kennisbank artikel overdrachtsbelasting

Alles over overdrachtsbelasting in 2024

Overdrachtsbelasting is een term die je ongetwijfeld tegenkomt wanneer je bezig bent met je zoektocht naar een nieuw huis. Maar wat houdt deze belasting precies in en wanneer moet je deze betalen?

Wat is overdrachtsbelasting?

Koop je een bestaande woning? Dan betaal je in principe overdrachtsbelasting. De belasting wordt berekend over de waarde van de woning op het moment van de overdracht. De overdrachtsbelasting is uitsluitend voor de koper en is onderdeel van de kosten koper.

Hoe hoog is de overdrachtsbelasting in 2024?

Bij de koop van een bestaand huis wordt in 2024 2% overdrachtsbelasting berekend over de aankoopwaarde van je huis. Sinds 2021 is de overdrachtsbelasting verlaagd naar 2%, om zo de doorstroom op de woningmarkt te verbeteren. Koop je een woning waar je niet zelf in gaat wonen, denk aan een vakantiehuis, of ben je een belegger? Dan betaal je een hogere overdrachtsbelasting van 10,4%.

Een rekenvoorbeeld met overdrachtsbelasting van 2%
Peter en Anne zijn allebei 45 jaar oud en hebben besloten om te verhuizen naar een grotere woning om meer ruimte te hebben. Ze vinden een geschikte woning voor € 425.000,-. Zij komen niet in aanmerking voor een vrijstelling en moeten daarom het standaardtarief betalen. Ze betalen dus 2% overdrachtsbelasting over de koopsom van € 425.000,-, wat neerkomt op € 8.500,-.

Een rekenvoorbeeld met overdrachtsbelasting van 10,4%
Martijn en Laura hebben besloten om te investeren in een recreatiewoning aan het meer, waar ze in de zomermaanden kunnen ontspannen. Ze vinden een geschikt vakantiehuisje voor € 250.000,-. Aangezien het om een tweede woning gaat, zijn ze onderworpen aan het verhoogde tarief voor overdrachtsbelasting: 10,4%. Bij de aankoop van hun vakantiehuisje moeten ze dus € 250.000,- x 0,104 = € 26.000,- aan overdrachtsbelasting betalen.

Hoe zit het met nieuwbouwwoningen?

Bij nieuwbouwwoningen hoef je geen overdrachtsbelasting te betalen, doordat deze vaak vrij op naam worden gekocht. Ondanks dat je geen overdrachtsbelasting hoeft te betalen, heb je bij een nieuwbouwwoning wel andere kosten, zoals de bouwrente.

In enkele gevallen kun je een vrijstelling hebben voor overdrachtsbelasting.

Vrijstelling van overdrachtsbelasting als starter

Soms is het mogelijk vrijstelling te krijgen voor het betalen van overdrachtsbelasting. Hierdoor hoef je bij het kopen van een woning geen overdrachtsbelasting te betalen. Een voorbeeld van zo’n vrijstelling is de startersvrijstelling. Koop je een huis, ben meerderjarig en jonger dan 35 jaar en ligt de woningwaarde van je toekomstige huis onder de € 510.000? Dan is de kans zeer groot dat je beroep kunt doen op deze vrijstelling. Om zeker te weten of je recht hebt op de vrijstelling kun je dit bespreken met je notaris. Je kunt vervolgens met de Verklaring overdrachtsbelasting startersvrijstelling aangeven dat je in aanmerking wil komen voor de vrijstelling.

Ben je van plan de woning gelijk te verhuren? Dan mag je geen aanspraak maken op de startersvrijstelling. Je moet namelijk verklaren dat je daadwerkelijk zelf voor langere tijd in de woning zal wonen.

Een rekenvoorbeeld met de startersvrijstelling
Michael en Sarah zijn beiden 30 jaar oud en hebben onlangs besloten om een huis te kopen voor henzelf. Na een lange zoektocht vinden ze hun droomhuis voor € 350.000,-. Starters onder de 35 jaar hebben recht op de eenmalige vrijstelling van overdrachtsbelasting. Dit betekent dat ze geen overdrachtsbelasting hoeven te betalen bij de aankoop van hun eerste woning.

Startersvrijstelling met partner die 35 jaar of ouder is

De startersvrijstelling is geldig wanneer je meerderjarig bent tot 35 jaar. Wat nou als je een woning met je partner wil kopen en één van jullie is 35 jaar of ouder? In dat geval heeft alleen de partner die jonger is dan 35 jaar recht op de startersvrijstelling. Worden jullie allebei voor 50% eigenaar van het huis? Dan betaal je in dit geval dus de helft aan overdrachtsbelasting.

Andere uitzonderingen op de overdrachtsbelasting

Er zijn ook nog andere situaties waarin het mogelijk is om vrijstelling te krijgen van overdrachtsbelasting. Je betaalt bijvoorbeeld geen overdrachtsbelasting wanneer je onroerend goed van iemand erft of mede-eigenaar wordt van een woning doordat je een huwelijk onder gemeenschap van goederen aangaat. Meer informatie over vrijstellingen van overdrachtsbelasting kun je krijgen van je notaris.