Logo Kien wit
Logo Kien
wat zijn kosten koper

Wat houdt kosten koper precies in?

Tijdens je zoektocht naar een nieuwe woning heb je vast wel eens de afkorting ‘k.k.’ zien staan. Dit staat voor kosten koper. En zoals de naam al suggereert zijn dit de kosten voor de koper bij het aankopen van een huis. Maar wat houdt kosten koper precies in?

Wat zijn de kosten koper?

Kosten koper (afgekort als k.k.) zijn de kosten die je naast de uiteindelijke koopsom van de woning moet betalen. Deze kosten bestaan onder andere uit:

  • Makelaarskosten
  • Overdrachtsbelasting: kosten die je moet betalen voor de overdracht van je nieuwe woning. De notaris regelt de aangifte en maakt het bedrag over naar de Belastingdienst. Om hoeveel overdrachtsbelasting het gaat is per doelgroep verschillend.
  • Notariskosten: de notaris zorgt ervoor dat de overdracht van je woning klopt. Op het moment dat de koper eigenaar van de woning is zorgt de notaris ervoor dat de bank en verkoper hun geld krijgen.
  • Kadastrale kosten: de kosten voor het inschrijven van de leveringsakte, de hypotheekactie en de onderzoeken van de notaris. De betaling gaat via de notaris, aangezien hij de inschrijving regelt.

Kosten koper bij nieuwbouw

Bij het kopen van een nieuwbouwwoning betaal je geen overdrachtsbelasting, omdat je deze als het ware vrij op naam koopt. Kosten zoals de notariskosten zitten vaak al bij de koopprijs inbegrepen. Wel betaal je in plaats van overdrachtsbelasting 21% btw. Dit wordt door de notaris overgemaakt naar de verkoper.

Wettelijke en niet-wettelijke kosten koper

Niet alle kosten koper zijn altijd van toepassing bij het kopen van een huis. De overdrachtsbelasting, kadastrale rechten en notariskosten zijn wel wettelijk vastgelegd en altijd van toepassing. Of als je een nieuwbouwwoning koopt, de btw-kosten. Daarnaast zijn er nog veel meer kosten die onder ‘kosten koper’ vallen en niet-wettelijk zijn vastgelegd. Denk aan de kosten van je makelaar, bouwtechnische keuringen en taxatiekosten. Maar ook aan de afsluitprovisie, bankgarantie, nationale hypotheekgarantie, overbruggingskrediet en boeterente.

Kosten kopen huis

Als je een huis koopt kun je als koper maximaal 100% van de waarde van een woning financieren. De rest – de kosten koper – moet je uit eigen vermogen betalen. In deĀ hypotheeknormen is namelijk bepaalt dat je niet meer mag lenen dan de woning waard is. Belangrijk om hier rekening mee te houden voordat je een huis gaat kopen. Benieuwd hoe de kosten kopen er in jouw geval uitzien? Op Vereniging Eigen Huis kun je eenvoudig een berekening maken.

Aankoopmakelaar huis kopen

Wil je graag een aankoopmakelaar inschakelen bij het kopen van een woning? Dan komen deze kosten er ook nog bij. Ben je nog op zoek naar een betaalbare NVM-makelaar? Dan ben je bij KIEN aan het juiste adres! Neem vrijblijvend contact met ons op en laat je informeren over de mogelijkheden.

Chat met de wijkmakelaar