Logo Kien wit
Logo Kien
wat kost kopen huis

Wat kost het kopen van een huis

Het kopen van een huis is een grote beslissing. Als je een huis gaat kopen dan kun je tot maximaal 100% van de waarde van het huis lenen. Dat klinkt genoeg, maar naast de aankoopprijs krijg je ook nog te maken met andere bijkomende kosten. Het gaat vaak om 6% bijkomende kosten en dit moet je zelf kunnen betalen. Wat kost het kopen van een huis dan precies? Dat leggen we je uit in dit artikel.

1. Kosten financieel adviseur

Als je een hypotheek afsluit, kan het verstandig zijn om een financieel adviseur in te schakelen. Deze adviseur kan je helpen bij het vinden van de beste hypotheekaanbieding en het regelen van de administratie. Sommige financieel adviseurs werken op basis van een uurtarief, terwijl anderen een vast bedrag in rekening brengen. Er zijn ook financieel adviseurs die werken op basis van een percentage van het totale hypotheekbedrag.

Een indicatie voor de kosten van een financieel adviseur zou kunnen zijn:

  • Een uurtarief tussen de € 75 en € 150.
  • Een vast bedrag tussen de € 500 en € 1.500.
  • Een percentage van het hypotheekbedrag tussen de 0,5% en 1%

2. Notariskosten

Bij de aankoop van een huis moet er een notariële akte worden opgemaakt. Deze kosten zijn afhankelijk van de aankoopprijs van het huis en kunnen oplopen tot enkele duizenden euro’s. De notariskosten zijn ongeveer 1% tot 2% (soms 3%) van de waarde van de woning. Voor een woning met een waarde van €250.000, zullen de notariskosten tussen de €5.000 en €7.000 uitvallen. 

3. Nationale Hypotheek Garantie

Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is een verzekering die wordt aangeboden door de overheid in Nederland. Deze verzekering dekt de kosten voor de bank als een huiseigenaar in financiële problemen komt en niet in staat is om zijn of haar hypotheeklasten te betalen. De verzekering geldt voor woningen met een maximale waarde van € 350.000,-.

De kosten voor NHG zijn afhankelijk van de hoogte van de hypotheek en de looptijd van de verzekering. De kosten bedragen ongeveer 0,6 – 0,9% van de hypotheeksom. Dit bedrag kan in de hypotheekrente worden meegenomen.

4. Bankgarantie

Soms vraagt de verkoper of de verhuurder om een bankgarantie. Dit is een waarborgsom die je betaalt aan de bank als zekerheid voor de betaling van bijvoorbeeld huur of koopsom. De kosten hiervan zijn afhankelijk van de hoogte van de garantie en kunnen oplopen tot enkele duizenden euro’s. De meeste banken rekenen hiervoor 1% van het garant te stellen bedrag. 

5. Taxatie

Als u een hypotheek afsluit, is het verplicht om een taxatie van het huis te laten uitvoeren. De kosten hiervan variëren, maar kunnen oplopen tot enkele honderden euro’s. Vaak liggen de taxatiekosten tussen de €350 en €800. De daadwerkelijke kosten zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte en locatie van de woning, de complexiteit van de taxatie, de kwalificaties van de taxateur en de vergoeding die de taxateur vraagt. 

6. Makelaarskosten

Tijdens het aankopen of verkopen van een woning is het geen overbodige luxe om een makelaar in te schakelen. Ze weten precies hoe het proces er aan toe gaat en kunnen je begeleiden bij elke stap. Wat een makelaar kost is erg verschillend. Sommige makelaars brengen een vast bedrag in rekening voor hun diensten, andere rekenen met een courtage. Gemiddeld ligt de courtage tussen de 1 a 2% van de aankoopprijs. Zodra de officiële verkoop- of aankoopovereenkomst is getekend heeft de makelaar recht op het afgesproken courtage. 

7. Bouwtechnische keuring

Als je een huis koopt, is het verstandig om een bouwtechnische keuring te laten uitvoeren. Hiermee wordt vastgesteld of het huis technisch in orde is. De inspecteur zal bijvoorbeeld controleren of de fundering, de wanden, het dak, de ramen en deuren, de elektriciteit, de verwarming en de sanitair in orde zijn. Ook zal hij kijken naar eventuele aanwezige houtrot, schimmel, lekkages, of andere gebreken die van invloed kunnen zijn op de veiligheid en de duurzaamheid van het huis. 

De kosten van een bouwkundige keuring kunnen variëren, afhankelijk van de grootte en complexiteit van het huis, de locatie en de service die u wenst. Zo zijn er bouwkundige die een keuring al aanbieden vanaf €100, maar het loopt al snel op tot €500 of meer. 

8. Overdrachtsbelasting

De kosten van overdrachtsbelasting (ook wel kosten koper genoemd) zijn een belangrijk onderdeel van de kosten bij het kopen van een huis. Overdrachtsbelasting is een belasting die betaald moet worden bij de overdracht van eigendom van een woning of een perceel grond. De hoogte van deze belasting is afhankelijk van de aankoopprijs van het huis en de waarde van het onroerend goed.

In Nederland is de overdrachtsbelasting 2% van de aankoopprijs voor een woning. Er zijn echter wel een aantal uitzonderingen. Zo geldt er een verlaagd tarief van 0,5% voor een eigen woning die wordt gekocht door een eerste-tijdskoper. Ook wordt er een verlaagd tarief gehanteerd voor woningen die ouder zijn dan 15 jaar.

Het is wel belangrijk om te weten dat deze tarieven kunnen variëren afhankelijk van de regio. Het is daarom verstandig om u te informeren bij de gemeente of bij een financieel adviseur over de precieze kosten voor uw situatie.